Politika

Докић: Грегоријан ми пријети

БАЊА ЛУКА - Члан Државне регулаторне комисије за електричну енергију из Српске Владимир Докић тврди да добија пријетње од супервизора за Брчко Рафија Грегоријана од када је одбио да учествује у примјени наметнутог Закона о измјенама и допунама Закона о преносу, регулатору и оператору система електричне енергије у БиХ.


 

Докић је истакао да он, као представник РС у ДЕРК-у није могао да игнорише ставове Владе и Народне скупштине РС које тај закон нису прихватиле.


"Најбруталнији је био на конференцији за новинаре 16. фебруара ове године. Тада је новинарима рекао да ће се утврдити моја грађанска и кривична одговорност. Ових дана, тражећи оправдање за властите промашаје, поново манипулише мојим именом, а из медија сам сазнао да ће против мене подићи кривичну пријаву", рекао је Докић.

Он истиче да су пријетње изречене и на састанку одржаном 23. децембра 2009. године и поновљене у писму од 30. децембра 2009. године.

"Оптужба супервизора да сам кривац за насталу финансијску штету чврст је доказ да он у фази доношења закона није разумио оно што је упорно наметао. Он је тек сада схватио да ће примјеном наметнутог закона доћи до повећања цијене електричне енергије за потрошаче у Брчком", рекао је Докић.

Докић истиче да је закон о електричној енергији за Брчко у потпуној колизији са свим препорукама и директивама ЕУ, а да је тим законом, осим прописане обавезе испоруке електричне енергије, утврђена и обавеза ДЕРК-а да регулише производњу, дистрибуцију и снабдијевање дистрикта електричном енергијом.

"Закон нису прихватиле ни Влада ни Народна скупштина РС. Разлог за то је наметање поменутих обавеза ДЕРК-у. Већ имамо двије оспособљене ентитетске регулаторне комисије које се баве управо тим пословима и које те послове могу да обављају без икаквих додатних трошкова, што није случај са ДЕРК-ом", наводи Докић.

Домаћинства у Брчко дистрикту плаћају од јуче /па до краја године/ електричну енергију за 5,5 процената скупље него до сада, након што је главни снабдјевач и дистрибутер Јавно предузеће "Комунално Брчко" почело куповати струју од федералне "Електропривреде БиХ".

Куповина струје из Федерације БиХ наметнута је налогом супервизора, иако је скупља за скоро 38 одсто у односу на цијену ранијег снабдјевача "Електропривреду РС".

Налогом супервизора Рафија Грегоријана предвиђено је да разлика у поскупљењу између набавне и цијене коју ће плаћати грађани, буде намирена из, дистрикту припадајућих, средстава по основу сукцесије СФРЈ у износу од 2,5 милиона марака, док ће остала средства у износу од 600 хиљада марака покрити ЈП "Комунално Брчко" из властитих резерви.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog