Svijet

САД: Један од ухапшених признао да је агент

ВАШИНГТОН – Један од 10 ухапшених у САД под оптужбом да су били руски агенти, признао је да је радио за руску обавjештајну службу, док је његовој супрузи пружена могућност да, уз високу кауцију, изађе из притвора.


Мушкарац који је ухапшен под именом Хуан Лазаро, признао је да му то није право име, које још није открио, саопштили су данас федерални истражиоци.

Он је, како се тврди, дио дјетињства провео у Русији, у Сибиру. Лазаро је рекао да није рођен у Уругвају, већ у Перуу, да је његову кућу у Јонкерсу, у Њу Џерзију, платила руска обавјештајна служба, као и да је његова супруга, новинарка Вики Пелаез, у његово име преносила поруке.

„Нема потребе спекулисати шта би се десило ако би оптужени били пуштени да се бране са слободе. Побјегли би”, изјавио је помоћник тужиоца Мајкл Фабријарз.

Њујоршки судија Роналд Елис одлучио је да Вики Пелаез може уз кауцију од 250.000 долара да изађе из затвора, али под условом да буде у кућном притвору. Саслушање о кауцији за Лазара је одложено.

Судија је одбио захтјев за пуштање уз кауцију Ричарда и Синтије Марфи, из Монтклера, у Њу Џерзију. Истрага је открила 80.000 долара, у новим новчаницама од по 100 долара, у сефу двоје осумњичених, навели су тужиоци.

Трећи пар, Доналд Хитфилд и Трејси Ли Ен Фоули, данас је послије 15-минутног појављивања пред судом у Бостону, пристао на одлагање суђења за 16. јул. Тужиоци оспоравају њихов канадски идентитет. Њихов адвокат Питер Круп изјавио је да је случај против њих „врло танак” и да, у суштини, оптужница само каже да су се они „инфилтрирали у сусједство, коктел партије и удружење родитеља и наставника”.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog