Svijet

Вехабије протјерале муфтију из џамије у Скопљу

СКОПЉЕ - Исламска вјерска заједница тврди да постоји вехабистичка-радикална група,која је протјерала муфтију из џамије у Скопљу.


Изјава је услиједила након инцидента који се догодио у недјељу на молитви у једној од скопских џамија када је једна група протјерала скопског муфтију из Иса Бегове Џамије, у ширем центру Скопља, а физички је напала и једног вјерника који се супротставио таквој одлуци.

Скопски муфтија Ибрахим Шабани изјавио је јуче македонским медијима да криминално вехабистичка банда дјелује у Скопском подручју посебно у џамији гдје се догодио инцидент.

На видео снимку који је дистрибуисан прије два дана од опозиционе албанске партије Демократска партија Албанаца види се како се одређена група за вријеме молитве обрачунава и физички напада скопског муфтију и једног од вјерника шамарајући.

Након инцидента ИВЗ позвала је македонско министратво унутрашњих послова да спроведе истрагу и да стану на пут радикалним исламистима, вехабијама.

Полиција је поднијела три прекршајне пријаве против лица који су напали муфтију и вјерника.

За инцидент у џамији ИЗВ је оптужила је Рамадана Рамаданија из Скопља, док је опозициона Албанска партија ДПА оптузила владајућу Демократску унију за интеграцију (ДУИ) да је Рамадани и његова група под њиховим окриљем.

Рамадани је негирао оптужбе да је вођа вехабиста и позвао ИВЗ да не нарушава аутономност џамија и да се проблем рјешава институционално.

Данас је најављена молитва у џамији у којој је дошло до инцидента, а саопштено је да че присуствовати и скопски муфтија и Рамадан Рамадани оптужен да је вођа радикалне групе која жели превласт у џамијама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog