Svijet

Oбама потписао санкције

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да је циљ санкција САД према Ирану, које су његовим потписом данас ступиле на снагу, да погоде "у срце" способност те земље да финансира и развија свој нуклеарни програм.


"Не смије бити никакве сумње: Сједињене Државе и међународна заједница су одлучне да спријече Иран да дође у посјед нуклеарног оружја", рекао је Обама, потписујући закон који је прошле недјеље усвојен у Конгресу.

Те америчке казнене мјере према Ирану иду даље од међународних санкција, усвојених 9. јуна у Савјету безбједности Уједињених нација због нуклеарног програма те земље.

Сенат и Представнички дом одобрили су 24. јуна санкције које су пре свега усмјерене на Иранску револуционарну гарду, као и на ирански увоз бензина и других нафтних деривата.

Између осталих мјера, предвиђа се да ће стране банке које послују са Иранском револуционалном гардом и са појединим иранским банкама, бити искључене са америчког финансијског тржишта.

Санкције подразумијевају кажњавање и компанија које помажу иранском енергетском сектору. Иако је Иран значајан извозник сирове нафте, земља у великој мјери зависи од увоза прерађевина, као што је бензин.

Америчким банкама се забрањује пословање са оним страним банкама које послују са Иранском револуционарном гардом или учествују у помагању иранског нуклеарног програма.

Такође се забрањује да америчка влада склапа послове са компанијама које снабдијевају Иран технологијом која може да се користи за ограничавањеслободе информација.

Иранци умијешани у кршења људских права неће добијати америчке визе, а њихова средства у САД ће бити замрзнута.

У Сенату су те мјере усвојене гласовима свих 99 присутних сенатора, док је у Представничком дому однос био 408 "за" и осам "против".

Оригиналне верзије текста усвојене су раније, али се у Вашингтону одлагало коначно изгласавање, јер се чекао резултат дипломатских напора.

Послије резолуције Савјета безбјеедности УН, Европска унија је такође најавила свој пакет казнених мјера према Техерану.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog