Sport

Ђоковић остао без финала Вимблдона

Новак Ђоковић изгубио од Томаш Бердихa (6:3, 7:6, 6:3) у полуфиналу Вимбдона након 135 минута. Српски тенисер није имао много прилика против Чеха.


Чех је био тај који је диктирао ритам, а пресудни моменат је био тај брејк другог сета, када се Новак вратио после 6:2, али је ипак изгубио.

Тенисер који је у четвртфиналу елиминисао Роџера Федерера је наплатио све грешке трећег носиоца и добио неколико поклона, због чега је након 33 минута освојио почетни сет.

Четири неизнуђене грешке које је Новак направио у кључним тренуцима биле су пресудне.

Бердих је направио брејк у шестом гему првог сета, што му је донијело предност од 4:2. У том гему Србинов сервис није функционисао, те је Бердих имао две брејк лопте (40:15), али се испоставило да му је једна била сасвим довољна за освајање тог гема.

У другом сету Ђоковић је заиграо боље, што је дало мечу на неизвјесности.

Србину су припала прва два поена у четвртом гему, а затим је Бердих лопта за милиметар била у терену, чиме је Новак остао без три брејк лопте. Потом је у истом гему стигао до прилике за одузимање сервиса на 40:30, али није је искористио.

Седми гем српски тенисер није добро почео, али је успио да се извуче из незгодне ситуације кад је 25-годишњи Чех имао двије брејк шансе.

Сјајним сервис ударцем Бердих је завршио 11. гем, што је помало деморалисало Ђоковића и он је лоше почео наредни.

Гем број 12. био је убједљиво најзанимљивији од свих претходних у овом сусрету. Новак је успјевао одлично да се одбрани у важним моментима и успио да други скуп доведе у овај брејк.

У одлучујућем сету Бердих је повео са 3:0, али је Ђоковић искористио своја два сервиса (3:2). Чех је узвратио, а видно исцрпљени Новак је освојио само један поен у наредној серији његова два сервиса (6:3), након чега је Бердих стигао до прве сет лопте.

Ђоковић је успио да врати два мини брејка (6:5). Након дуге размјене удараца линијски судија је узвикнуо аут, али је Челенџ показао да је Новакова лопта била на линији. Умјесто поена за Србина, којим би резултат био изједначен арбитар је одлучио да се понови сервис.

На срећу, то је дјеловало мотивирајуће за Ђоковића који је успио да у своју корист реализује наредни поен, а затим дође и до сет лопте.

После пет везаних поена Новака Ђоковића Томас Бердих је искористио свој први сервис и стигао до изједначења (7:7).

Ни другу сет лопту при резултату 9:8 Новак није искористио. Имао је дуплу сервис грешку након чега је Бердих са 11:9 добио тај брејк.

Упркос томе што је имао притисак да губи 2-0 у сетовима, а само једном на Вимблдону је успио да се врати после тог резултата, Ђоковић се трудио да остане прибран.

У четвртом гему успо је да спасе брејк лопту и све до осмог је равноправно парирао Бердих.

А онда је направио дуплу грешку сервис, што га је коштало и гема којим је Чех повео са 5:3. Иако је током турнира добро изводио први сервис, у полуфиналу га није служио.

У деветом гему Новак је освојио само један поен. Тако се опростио од овогодишњег Отвореног првенства Енглеске.

Иако је најављивао да ће потпуно спреман ући у ово полуфинале, тако није изгледало на Централном терену Ол Ингланд Клаб.

Побједник овог сусрета ће се у финалу састати са бољим из меча између Шпанца Рафаела Надала и Шкота Ендија Мареја.

Без обзира на резултат на Вимблдону пласманом у полуфинале, односно ранијом елиминацијом Роџера Федерера, Новак Ђоковић ће од понедељка поново бити други на АТП листи и први пут ће бити боље рангиран од Швајцарца.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog