Politika

Сустра се оснива Скупштина дијаспоре и Срба у региону

БЕОГРАД - У Београду ће сутра бити конституисана прва скупштина дијаспоре и Срба у региону, највише представничко тијело које ће радити на очувању и јачању односа матичне државе, дијаспоре и Срба у региону.


Свечана сједница у Дому народне скупштине почиње у 12.00 часова химном "Боже правде", након чега ће окупљене поздравити предсједник Србије Борис Тадић, који је и почасни гост скупа, као и предсједница парламента Србије Славица Ђукић Дејановић и српски министар дијаспоре Срђан Срећковић.

Скупштини, која ће трајати до 5. јула, присуствоваће и многи министри Србије, као и 45 делегата из дијаспоре и региона.

Скупштина је највише представничко тијело дијаспоре и Срба у региону, а чини је 45 делегата дијаспоре и Срба у региону који су изабрани за државе или дијелове држава гдје борави велики број припадника дијаспоре, односно Срба у региону.

Пријем делегата код Његове светости патријарха српског Иринеја биће уприличен у недјељу, 4. јула, од 11.00 до 12.00 часова у Парохијском дому код Храма Светог Саве на Врачару. Пријему ће присуствовати српски министар за дијаспору Срђан Срећковић.

Премијер Србије Мирко Цветковић организоваће пријем за делате и чланове Скупштине дијаспоре и Срба у региону у понедјељак, 5. јула, од 11.00 до 11.45 часова у Палати Србијe.

Влада Србије усвојила је прошле године први Закон о дијаспори и Србима у региону, који представља суштински заокрет у политици према расијању, јер ће три милиона Срба широм свијета први пут добити прилику да се активнo укључе у друштвена, економска и политичка дешавања у Србији, али ће и од Србије добити подршку.

Под Србима у региону подразумијевају се припадници српског народа који живе у Словенији, Хрватској, БиХ, Црној Гори, Македонији, Румунији, Албанији и Мађарској.

Скупштина дијаспоре и Срба у региону је носећа институција нове политике која, заправо, треба да буде симбол јединства државе Србије и цјелокупног националног корпуса.

Осим представника ресорних министарстава који учествују у раду Скупштине, као почасни гост у раду Скупштине учествује и предсједник Србије.                         

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog