Politika

Додик: ЕБРД ће нас подржати

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик и члан Управног одбора Европске банке за обнову и развој у БиХ Стефани Базони изразили су спремност да добро партнерство РС и Банке побољшају реализацијом нових пројеката у области инфраструткуре, енергетике и у другим областима.


Додик је захвалио ЕБРД-у за подршку у низу пројеката који су РС оспособили да ријеши важне проблеме у области комуналне инфраструктуре и у другим секторима.

"Имајући у виду да се у оквиру ЕБРД-а прави нови трогодишњи план за ангажман у БиХ, ми смо данас разговарали о могућим пројектима у будућности и лоцирали неке важне области за Владу РС, као што је енергетика, инфраструктура, образовање, здравство, за које би тражили подршку ЕБРД-а", рекао је Додик послије састанка са члановима УО ЕБРД-а у БиХ.

Он је истакао да је Влада РС изразила спремност за провођење реформи у области различитих сектора, те да ће наставити да прави пројекте који поштују процедуре Банке.

Додик је захвалио и за подршку веома важном пројекту изградње инфраструктуре у Бијељини, који треба да буде оквир за неке будуће пројекте важне за РС у области водоснабдијевања и канализационог система.

Члан Управног одбора ЕБРД-а Стефанија Базони рекла је да је ЕБРД ријешен да у БиХ подржи пројекте транзиције, јачања инфраструктуре и друге.

"Одбор ће разговарати о стратегији банке у БиХ у наредне три године и у том смислу ова посјета је била веома важна. Разговарали смо о разним секторима, инфраструктури, енергетици, и потврдили да је Банка спремна да подржи пројекте овакве врсте, под условом да се изврше одређене реформе и отвори тржиште", рекла је Базони.

Она је истакла да је Банка спремна да, у сарадњи са општинама, ради на развоју пројеката за заштиту животне средине и побољшање инфраструктуре, те да је заинтересована за сарадњу и са приватним сектором.

Базони је напоменула да се представници ЕБРД налазе у посјети БиХ која траје већ седам дана, и подсјетила да су већ одржани сусрети са представницима Савјета министара БиХ, ентитета и високим представником Валентином Инцком.

ЕБРД организује редовне посјете директора и чланова Управног одбора земљама у којима Банка дјелује. Циљ таквих посјета, које се организују сваке три до четири године, јесте да се директори упознају са напретком земље у процесу транзиције, процијене утицај активности Банке на тај процес, те да се боље упознају с домаћим и иностраним пословима, као и дипломатском заједницом у тим земљама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog