Politika

Ипак вјерски обред у амбасади

КАНБЕРА - У Амбасади БиХ у Канбери данас је одржан вјерски обред у оквиру комеморативног скупа за жртве Сребренице, упркос упозорењима високих званичника из Републике Српске да је одржавање било каквих вјерских обреда у просторијама дипломатско-конзуларног представништва БиХ у директној супротности са Уставом и позитивним законодавством БиХ.


Централни комеморативни скуп је, како преносе федерални медији, одржан у организацији Вијећа бх. организација Аустралије заједно с особљем Амбасаде БиХ у Канбери.

Скуп је, како је саопштено из Вијећа, отворио новоименовани отправник послова у Амбасади БиХ у Аустралији Динко Томац, који је прочитао писмо министра спољних послова БиХ Свена Алкалаја, у коме је истакнуто да се 11. јула "десио највећи масакр након Другог свјетског рата и да су геноцид над недужним Бошњацима Подриња починили припадници Војске Републике Српске".

Након тога је одржан вјерски обред који је предводио главни имам за Аустралију Салих Мујалам. Комеморативни скуп је потом настављен у сали Сивил центра Канбере, гдје је као и у згради Амбасаде отворена књига жалости, наводи се у саопштењу.

Из Вијећа бх. организација наводе да је овај комеморативни скуп, коме је присуствовало више од 500 држављана БиХ који живе у Аустралији, протекао у најбољем реду и без иједног инцидента, те да су га обезбјеђивали припадници федералне полиције Аустралије.

Вијеће наглашава да заслуге за "одлично припремљен скуп припадају и особљу Амбасаде БиХ у Аустралији на челу са новоименованим отправником послова Динком Томцем, који је на ту дужност ступио у јуче поподне "и за само пар сати успио припремити и организирати достојанствени скуп".

Министар спољних послова Свен Алкалај смијенио је недавно отправника послова у Амбасади БиХ у Канбери Момчила Вуковића, коме је пријећено уколико не буде дозвољено одржавање комеморације у згради Амбасаде и на његово мјесто именовао Томца.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић упозорио је у сриједу, 7. јула да је одржавање било каквих вјерских обреда у просторијама дипломатско-конзуларног представништва БиХ у директној супротности са Уставом и позитивним законодавством БиХ.

"Стављање ДКП-а на располагање било којој невладиној организацији може довести до несагледивих безбједносних и политичких посљедица", навео је Радмановић у писму упућеном члановима Предсједништва БиХ Харису Силајџићу и Жељку Комшићу, предсједавајућем Савјета министара БиХ Николи Шпирићу и министру иностраних послова БиХ Свену Алкалају, поводом притисака да се просторије ДКП-а у Канбери уступе бошњачкој невладиној организацији која планира одржати вјерски обред у просторијама овог конзулата.

Радмановић је подсјетио да је БиХ секуларна држава и да свака употреба ДКП-а БиХ у вјерске сврхе задире у уставно-правни поредак земље.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић сматра недопустивим да невладина организација одржи манифестацију у Aмбасади БиХ у Aустралији без њене сагласности и институција надлежних за спољну политику БиХ.

"Посебно неприхватљивим сматрам одржавање вјерског обреда. Недопустиво је да институције надлежне за спољну политику БиХ дозволе да отправник послова Aмбасаде БиХ у Канбери буде изложен провокацијама, медијском линчу и пријетњама невладиних организација које окупљају дио дијаспоре БиХ", наведено је писму које је Шпирић раније упутио Министарству иностраних послова БиХ.

Вуковић је оцијенио прије одржавања комеморације у згради Амбасаде БиХ у Канбери уз вјерски обред да то представља покушај дијела бошњачке дијаспоре да насилно уђе на територију БиХ и тиме покаже да има силу и моћ да ради шта жели.

"Иза Вијећа босанскохерцеговачких организација Аустралије стоје одређени политички кругови који форсирају једну политичку опцију и зато је све могуће", рекао је Вуковић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog