Sport

Њемачка трећа, Клозе без рекорда

Порт Елизабет – Као и прије 40 година Њемачка је у утакмици за треће мјесто на свету побиједила Уругвај. У Сијудад Мексику је било 1:0, а у Порт Елизабету 3:2 (1:1).


Нијемцима одлично иде у овом миленијуму: 2002. су били у финалу, а на последња два свјетска првенства су трећи. Постали су и рекордери по броју одиграних утакмица (99), док је Бразил (97) пао на друго мјесто.

И поражени може да буде задовољан. Уругвајци су најсупјешннија јужноамеричка репрезентација на свјетском првенству (први пут после 1954), а дошли су у Јужну Африку кроз иглене уши (морали су у разигравање).

Тужан може да буде само Клозе. Повриједио се на тренингу, па је остао на 14 голова укупно на свјетским првенствима, један мање од рекордера Бразилца Роналда (15).

А како је уругвајски голман био расположен да части Клозе би му вјероватно и наздравио. У 19. минуту је Швајнштајгер распалио с тридесетак метара, лопта се од Муслере одбила као од зида, Милер је утрчао у шеснаестерац и лако затресао мрежу.

Што су Нијемци изједначили (2:2) опет је заслужан Муслера. Имао је времена да бира како да реагује на Боатенгов центаршут с аут-линије, али... Промашио је лопту, која је малтене погодила у главу Јансена и немачки бек је ни крив, ни дужан постао голгетер.

И за одлучујући гол кривица иде на душу Уругвајцима, овог пута готово цијелој одбрани. После корнера су се успаничили, па је Хедира то искористио и главом пребацио лопту у гол (3:2).

Тако су голман и одбрана прокоцкали двије мајсторије својих нападача. У 28. минуту је Швајнштајгер изгубио лопту, она је брзо дотурена Суаразу, који је идеално упослио Каванија и 1:1.

Уругвајци су повели прелијепим голом Форлана. Лопту упућену с десне стране захватио је у ваздуху, тукао је поред свог чувара у земљу одакле се она одбила и неодбрањиво улетјела у лијеви угао њемачког гола. Голман Бут заиста није могао ништа да уради.

Форлан је још једном измамио уздахе. Било је то у последњем минуту, када је из слободног ударца с 18 метара погодио пречку.

Стадион: Нелсон Мандела беј. Гледалаца: 36.007. Судија: Арчундија (Мексико). 1:0 Милер (18), 1:1 Кавани (28), 1:2 Форлан (51), 2:2 Јансен (55), 3:2 Хедира (81). Жути картони: Аого, Какау, Фридрих (Немачка) и Перез (Уругвај).

ЊЕМАЧКА

Бут, Боатенг, Јансен (од 80. Крос), Хедира, Мертезакер, Фридрих, Милер, Швајнштајгер, Какау (од 73. Кислинг), Озил (од 89. Таски), Аого. Селектор: Лев.

УРУГВАЈ

Муслера, М. Переира, Фусиле, Касерес, Лугано, Годин, Кавани, Перез (од 75. Гаргано), Суарез, Аревало Риос (од 87. Абреу), Форлан. Селектор: Табарез.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog