Politika

Дежер: Размишљамо о Косову, али не о подјели

БЕОГРАД - Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсен Дежер изјавио је да подјела Косова "није на дневном реду ЕУ", али да постоје многе идеје како ријешити то питање.


Он је рекао да ниједна земља чланица ЕУ није за подјелу Косова, јер се боје да би то имало домино ефекат у региону, али и свијету.

"У овом тренутку потребно је спријечити све провокације на сјеверу Косова", рекао је Дежер за београдске медије.

Он је истакао да постоје многе идеје о томе како се питање Косова може ријешити, по моделу Њемачке, Италије и Аустрије, Велике Британије и Сјеверне Ирске или Шведске и Финске, али да би, прије свега, требало сачекати шта ће Међународни суд правде рећи о овом питању.

Дежер је рекао да ЕУ има жељу да све заинтересоване стране сједну за сто и разговарају, јер је то, како каже, једини начин да се нађе рјешење.

"Постоји стратегија ЕУ о Косову и консензус земаља чланица о томе", рекао је Дежер.

Истичући да је Србија остварила "јако велики напредак" у европским интеграцијама, Дежер је рекао да постоји европска будућност Србије и воља да се она интегрише.

"Србија је присутна у нашој стратегији развоја ЕУ до 2020. године, у коју је уврштен цио Западни Балкан", рекао је Дежер и додао да Србија има централну улогу у региону, како по географском положају, тако и кроз политику и да је потребно радити на помирењу у цијелом региону.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog