Politika

Кунић: СНСД једини избор за Србе у Федереацији

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник СНСД-а Велимир Кунић очекује да ће ова странка на предстојећим изборима у Федерацији БиХ (ФБиХ) постићи бољи резултат него 2006. године, односно да ће освојити између 13 000 и 15 000 гласова.


"То би значило да ћемо ући са шест посланика у Скупштину Ливањског кантона, са једним или два посланика у Скупштину Подрињског кантона и имамо велику шансу да уђемо у Скупштину Унско-санског кантона. Циљ нам је и да се изборимо за једно мјесто и у Херцеговачко-неретванском кантону", рекао је Кунић.

Он очекује да ће СНСД као "једина права политичка снага која представља Србе у ФБиХ", обезбиједити довољан број гласова који ће јој омогућити да се коначно на прави начин покрену егзистенцијална питања која муче повратничку популацију у ФБиХ.

Кунић је појаснио да је битно да СНСД има посланике у кантоналним скупштинама, јер би на тај начин могли да буду присутни у Дому народа ФБиХ. "Кантоналне скупштине по паритету предвиђеном Уставом делегирају одређен број делегата из сваког народа у Дом народа ФБиХ, који одлучује о покретању виталног националног интереса. Очекујем да у Дому народа имамо наше делегате и да коначно можемо поставити одређена питања која се тичу српске повратничке популације у ФБиХ", рекао је Кунић.

Гарант да ће СНСД направити добар резултат у ФБиХ, каже Кунић, јесте чињеница да је ова странка присутна у ФБиХ од 1999. године, једина је која има инфраструктуру у том ентитету и дјелује у осам кантона и 35 општинских одбора.

"Треба истаћи да је СНСД једина политичка снага која може нешто урадити у ФБиХ. Остале странке из РС, које немају инфраструктуру нити општинске одборе, појављују се само пред изборе из политикантских разлога да би биле присутне на читавом подручју БиХ, а у суштини их не занимају проблеми повратника", оцијенио је Кунић.

Према његовим ријечима, кључна питања која муче повратничку популацију, су прије свега, питање газдовања шумама и приватизација и улагања у општине гдје су повратници већина. "Без одређене политичке моћи ми то питање нећемо моћи отворити и зато је битно да уђемо са шест посланика и три министра", нагласио је Кунић.

Он је напоменуо да је носилац листе СНСД-а за Представнички дом Парламента ФБиХ и очекује да оствари директан мандат. "Пошто очекујем уопште добар резултат СНСД-а надам се да ће српска популација бити заступљена и у извршним структурама власти", закључио је Кунић.

На питање да ли је било покушаја да све странке из РС наступе са јединственом листом у ФБиХ, Кунић је рекао да је позвао све политичке странке и удружења која раде за српску повратничку популацију да иду са заједничком листом, али, тај позив није имао пуно одјека

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog