Politika

Након одлуке МСП, изборити се за већину у УН

БЕОГРАД - Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да би било логично да се, након мишљења Међународног суда правде о независности Косова, у Генералној скупштини УН формира већина која сматра да се компромис за Косово може постићи искључиво новим преговорима.


Јеремић је оцијенио да све указује на то да ће се Међународни суд правде огласити у блиској будућности и да, "по свему што до нас долази из различитих извора", Београд има разлога за оптимизам.

Он је оцијенио да ће дебата у Генералној скупштини бити тренутак истине и, вјероватно, најкритичнија епизода у дипломатској стратегији Србије.

"Њен исход ће преломити будућу путању косовског процеса. Сасвим сигурно ће нам бити неупоредиво теже него прошли пут, али ми немамо избора - морамо се изборити за већину", рекао је Јеремић.

Он је објаснио да процедуре УН налажу да Међународни суд правде достави мишљење органу који га је и затражио - Генералној скупштини, а да је нормално да земља која је резолуцијом почела процес буде та која ће предложити крајњи закључак.

На питање колико дуго још проблем Косова и Метохије може да остане неријешен, а да не штети европским интеграцијама Србије, Јеремић је рекао да постоје далеко озбиљније препреке проширењу ЕУ на Балкан од политичких разлика које један број земаља има у односу на Србију по питању Косова.

"Они који овог тренутка блокирају приступни процес свој став не би променили чак ни када бисмо ми дигли руке од наше принципијелне политике. Ми, наравно, од чланства не одустајемо и у непрекидном смо контакту како са Бриселом, тако и са престоницама. Али треба бити реалан и признати да западном Балкану актуелне околности у Европи не иду у прилог", рекао је Јеремић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog