Društvo

Петровдан: Помен страдалим Србима у Подрињу

На подручју Братунца и Сребренице данас ће бити обиљежено 18 година од страдања српских цивила и војника у Подрињу, које су на Петровдан убиле муслиманске снаге.


Централни дио програма почиње у 15.00 часова када ће на Војничком гробљу у Братунцу бити освештан централни спомен крст и служен парастос за 3 267 српских жртaвa из регије Бирач, међу којима и за 69 убијених на Петровдан 12. јула 1992. године.


Након парастоса и полагања вијенаца, предвиђено је обраћање званичника и духовна академија.

Обиљежавању 18 година од страдања Срба у околини Сребренице и Братунца, присуствоваће предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске (РС) Раде Ристовић, представници Борачке организације Српске, а очекује се долазак већег броја представника власти РС и српских чланова у заједничким органима БиХ.


Претходно ће чланови породица, саборци и остали грађани посјетити српска стратишта у Биљачи, Сасама и Залазју, гдје су на Петровдан 1992. године муслиманске снаге убиле 69 Срба, а као нестало се 20 српских војника и цивила, од којих 19 још није нађено.

На спомен-обиљежја у тим селима биће положено цвијеће, а присутни ће прислужити свијеће за покој душа погинулих и у знак сјећања и захвалности настрадалим.

Посјетом овим стратиштима биће завршена традиционална културно-меморијална манифестација "Петровдански дани", коју су ове године организовали Борачка и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице, као и Црквена општина сребреничка.

Муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

У српским селима Залазје, Биљача, Сасе и Загони на Петровдан прије 18 година убијено је и измасакрино 69 српских цивила.

Од маја до децембра 1992. године у нападима муслиманских снага уништено је и разорено на десетине српских села и на најбруталнији начин убијено стотине српских цивила у општинама Сребреница, Братунац и Скелани.

Само на подручју Сребренице у том периоду нападнуто је 21 српско село у којима је убијено више од 400 цивила. У нападу на 22 српска села општине Братунац у истом периоду убијено је најмање 560 лица.

На Божић 1993. године, здружене снаге подрегије Сребреница под командом Насера Орића у раним јутарњим сатима напале су српска села на подручју Кравица у општини Братунац и убиле 48 мјештана.

Од 7. до 16. марта 1993. године уништено је 688 домаћинстава и оскрнављено православно гробље у Кравицама.

На подручју општина Сребреница, Зворник, Милићи, Братунац, Власеница и Осмаци у току рата страдало је најмање 1 300 лица српске националности, док је на ширем подручју средњег Подриња и Бирча страдало је 3 267 Срба.

Без једног или оба родитеља остало је око 800 дјеце, а око 5 400 породица остало је без покретне и непокретне имовине.

За злочине почињене над српским становништвом на подручју Сребренице, Братунца и околних мјеста нико није до до сада одговарао.

Хашки трибунал осудио је 2006. године Насера Орића на двије године затвора зато што није спријечио злочине над Србима. У жалбеном поступку првостепена пресуда је преиначена, а Орић ослобођен било какве кривице.

Обиљежавање годишњице страдања Срба у Подрињу, биће одржано у организацији Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog