Politika

Јосиповић: Милошевић је почео, ми смо се бранили

БЕЧ - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић оцијенио је, у интервјуу бечком дневнику „Стандард”, да за помирење у региону није потребно заједничко виђење новије историје, али је потребно међусобно поштовање.


„Што се тиче тумачења наше историје, на примјер по питању Босне и Херцеговине, очигледно никада неће бити јединственог погледа код Срба, Хрвата и Бошњака"; рекао је он, додавши да је потребно о томе разговарати ради успостављања повјерења.

Јосиповић је рекао да је „хрватска политика учествовала у оном лошем што се догодило БиХ, иако је Милошевић био тај који је започео рат”.

По мишљењу хрватског предсједника, није потребна хрватско-српска комисија за израду уџбеника.

„Не мора се насилно ништа уједначавати. Свако пише самостално своје уџбенике. Ако ми као друштво будемо зрели за истину, онда ће догађаји бити слични, на примјер, када у Србији буде јасно виђена улога Слободана Милошевића”, казао је шеф хрватске државе.

Он је рекао и да није неопходно да се постигне сагласност ни око питања да је распад бивше Југославије био неизбјежан.

„То није важно. Југославија се распала. Неки то сматрају добрим, други лошим. Већина ће мислити да није могло другачије и да је било нормално формирати националне државе”, рекао је Јосиповић.

По његовом мишљењу, „Хрватска је водила одбрамбени рат”.

„Независно од државности, радило се најприје о постојању. Они, међутим, који су у том рату примјенили злочиначка средства, Хрватској нису направили никакву услугу. Данас осуђујемо Хрвате који су починили злочине над Србима. То је дио једне историјске катарзе”, нагласио је Јосиповић.

Он је одбацио процјену „Стандарда” да је Фрањо Туђман тежио ка јасном етничком односу „егзодусом Срба из Хрватске”.

„Оно што ви називате егзодусом има двије стране. Историчари ће одлучити шта су посљедице ратних дејстава и шта су при том биле посљедице једног плана једне и друге стране. Јединство влада у томе да свако данас има право да се врати и преузме своје власништво, како Срби, тако и Хрвати”, рекао је Јосиповић.

Шеф хрватске државе је рекао да никада неће учествовати прославама у Блајбургу, гдје се велича усташка држава.

„Хрватски Устав заснива Републику са правом на антифашистичкој борби. Међутим, признајем да су и партизани правили грешке. Туђман се трудио да постигне помирење оних који су се током Другог свјетског рата борили на различитим странама. То није било успјешно, јер није било јасног погледа на историју”, рекао је он.

Када је реч о међусобним тужбама пред Међународним судом правде између Хрватске и Србије, Јосиповић је рекао да се са предсједником Србије Борисом Тадићем сложио да се „ти проблеми лакше могу ријешити договором него тужбама”.

„Ако циљеве тужби, а то је истрага судбине несталих, судбина добара и одговорност за злочине, на други начин можемо постићи, зашто онда траћити новац и вријеме на то”, истакао је он.

Јосиповић је рекао да сада очекује кораке српске стране.

„Србија је већ направила велики напредак. Неком као што је предсједник Тадић вјерујем да ће направити и даље напретке”, казао је он.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog