Politika

САД ''хушкају'' Албанце према сјеверу Косова

БЕОГРАД - Бивши амерички дипломата и регионални представник УН у Косовској Митровици Џералд Галучи оптужио је САД да прећутном и отвореном подршком Приштини у приступу питању сјевера Косова доприносе расту тензија и провокацијама које би могле да доведу до новог насиља попут оног током демонстрација 2. јула.


"Недавне изјаве високих америчких званичника у вези са севером Косова и напорима Албанаца да укроте Србе са севера указују на спремност Вашингтона да прихвати чак и насилан исход", оцијенио је Галучи у ауторском тексту објављеном на сајту организације "Трансконфликт".

Галучи је подсјетио да је амбасадор САД у Приштини, само неколико дана прије бомбашког напада на косовске Србе, обишао Митровицу, где је, како се наводи, изнио поприлично изненађујући коментар да највјероватнији извор било које терористичке пријетње на Косову може доћи са сјевера, насељеног већинским српским становништвом.

"Такви коментари од високог званичника Сједињених Држава могу се схватити као имплицитно охрабрење свима онима који желе да ударе на српске `терористе`", оцијенио је Галучи.

Он је нагласио да САД подржавају опасан једнострани приступ на Косову из више разлога, а јеедан од њих је тај што "косовски Албанци имају потенцијал да створе много проблема - углавном за Европу, али и за САД - укључујући и могућност да постану уточиште за муслиманске фундаменталисте и међународни организовани криминал, као и за дестабилизацију региона у потрази за Великом Албанијом", па их је "лакше покушати умирити дајући им подршку за отимање севера"...

Уз то, каже он, што прије буде "ријешен" косовски проблем, чак и науштрб косовских Срба, тим прије ће војни допринос Сједињених Држава НАТО снагама на Косову бити редуциран.

Галучи је такође подсјетио на то да су "запослени у Европском бироу Стејт департмента (ЕУР) исти они који су настојали да предупреде споразумно рјешење 2008.".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog