Politika

Радмановић: Силајџић по старом

САРАЈЕВО - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске /РС/ Небојша Радмановић оцијенио је данас да је предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић на комеморацији у Поточарима још једном изнио низ нетачних, паушалних и злонамјерних тврдњи на рачун РС.


"Када је у питању Силајџићева изјава да се геноцид десио на цијелој територији БиХ, Међународни суд правде пресудом је утврдио да се у БиХ десио геноцид локалног карактера, односно у Сребреници, и нигдје друго, што је јасно истакнуто у одлуци овог органа", појаснио је Радмановић.

Према његовим ријечима, оптужба да се "резултати геноцида користе као кључно средство блокирања изградње БиХ као демократске државе равноправних грађана и народа", представља крајње злонамјерно и неутемељено оптуживање РС.

"РС је израз легитимне воље српског народа у БиХ, међународно верификована Дејтонско-париским мировним споразумом, и као таква користи Уставом и законом прописане механизме, и користиће их и даље кад је то, у заштити легитимних интереса, потребно. А како `равноправност грађана и народа` замишља дио бошњачких политичара видимо у пракси у Сарајеву и другим градовима Федерације БиХ", додао је Радмановић.

Он је истакао да Силајџићев позив ЕУ да постави захтјев Парламентарној скупштини БиХ да усвоји предложени закон о забрани порицања холокауста и геноцида, представља наставак добро познате политике опструкције било каквог договора у БиХ и позивања страног фактора да интервенише у корист једне стране.

"Такав позив Силајџић може упутити само у своје, а не и у име Предсједништва БиХ. Ово јасно показује ко у овој земљи жели наставак протектората, а што је директна препрека придруживању ЕУ", рекао је члан Предсједништва БиХ из РС.

Радмановић је нагласио да је жалосно што се један трагичан догађај користи за наставак реторике познате из ратног периода, те и даље продубљује јаз и јача неповјерење међу народима у БиХ.

Он је напоменуо да је на истом фону и изјава министра иностраних послова Свена Алкалаја, "да ће БиХ привремено стопирати подношење апликације за чланство у ЕУ".

"Подсјећам да спољну политику БиХ утврђује и води Предсједништво БиХ, које није донијело такву одлуку. Дакле, Алкалај о томе не може да говори у име БиХ. Међутим и ова, као и изјаве Силајџића, јасно доводе у сумњу искреност дијела бошњачких политичара када је у питању приступање БиХ, ЕУ", закључио је Радмановић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић позвао је јуче ЕУ да постави захтјев Парламентарној скупштини БиХ да усвоји предложени закон о забрани порицања холокауста и геноцида.

Он је са јучерашег комеморативног скупа у Поточарима поводом 15. годишњице страдања Бошњака у Сребреници да само истина и правда, те довођење одговорних пред лице правде могу умирити "Сребреницом умрљану савјест човјечанства".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog