Svijet

Meксички залив: Поклопац се поставља успјешно

ВАШИНГТОН – Велики радови на постављању новог поклопца на оштећену нафтну бушотину у Мексичком заливу теку добро, саопштио је данас нафтни гигант "Бритиш петролеум".


 

Рад на поклопцу, који би на крају требало да прикупља сву нафту која се излива из бушотине, почео је прије три дана и очекује се да ће бити довршен у наредним данима, преноси Би-Би-Си.

Ово је један од неколико апарата на којима "Бритиш петролеум" ради док припрема стално рјешење за оштећену бушотину, које ће бити спремно до средине августа.

"Пажљиво смо испланирали и увјежбали читаву процедуру. Пробали смо да исправимо што је могуће више грешака", изјавио је портпарол "Бритиш петролеума" Кент Велс.

Бијела кућа је саопштила да су радови ушли у "критичну фазу".

"Нова процедура за сакупљање ће повећати капацитет сакупљене нафте за преко три пута када све буде завршено", изјавио је портпарол Бијеле куће Роберт Гибс.

"Бритиш петролеум" саопштио је да је потрошио 3,2 милијарди долара на операције чишћења и затварања бушотине. Компанија је основала и фонд вриједан 20 милијарди долара за трошкове ових послова.

Вриједност акција нафтног гиганта скоро је преполовљена од када се катастрофа догодила у априлу, када је у експлозији на великој нафтној платформи на мору погинуло 11 људи.

Предсједник САД Барак Обама, који је обишао загађено обалско подручје неколико пута, рекао је да загађење у Мексичком заливу највећа еколошка катастрофа у историји САД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog