Društvo

Братунац: Српска није геноцидна, Тадић није Србија

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Братунцу да Српска није геноцидна и да жали за свим жртвама у протеклом рату, али и тражи да одговарају сви починиоци злочина, без обзира из ког су народа.


"Посебно погађа необјективан приступ међународне заједнице и правосудних органа према злочинима почињеним над Србима у Подрињу за које нико није одговарао. РС не оспорава да се у Сребреници догодио злочин великих размјера, али по дефиницији то није био геноцид како га је окарактерисао међународни суд у Хагу", нагласио је Додик.

Он је додао да међународна заједница и Хашки трибунал имају селективан приступ и фаворизују бошњачке жртве, покушавајући да наметну колективну одговорност српском народу, али то није могуће јер су злочине починили појединци из свих народа у рату у БиХ и за то треба да одговарају.

"Ако се догодио геноцид онда је он почињен над српским народом овог краја гдје су масовно убијани жене, дјеца и старци", истакао је Додик на Војничком гробљу у Братунцу гдје је данас служен парастос за 3 267 српских војника и цивила из регије Бирач погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, међу којима и за 69 убијених и 20 несталих сребреничких и братуначких Срба настрадалих на Петровдан прије 18 година.

Додик је рекао да поштује жртве из Сребренице, што потврђује и долазак делегације Владе РС која је јуче присуствовала комеморацији у Поточарима, а чему је међународна заједница придала велики значај.

"Нисам отишао у Поточаре, јер се тај догађај политизује. Никада нико из остала два народа у БиХ није дошао да ода пошту настрадалим Србима и извини се за злочине, као што је прије неколико година учинио предсједник Републике Српске", истакао је Додик.

Он је рекао да је данас тужан дан за РС који подсјећа да су се овдје 1992. године догодили масовни злочин над Србима и нагласио да су институције РС одлучне да јачају Српску, јер је то обавеза због крви која је проливена и прије 18 година у средњем Подрињу за РС и слободу српског народа.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић рекао је да истина о рату и српском страдању излази на видјело и у свијету, и да РС неће одустати од доказивања правде и почињених злочина над српским народом за које починиоци морају одговарати.

Он је истакао да међународна заједница мора прихватити чињеницу да су све жртве и починиоци исти без обзира из ког народа долазе, додајући да свим невиним жртвама треба одати помен, а да сви злочинци треба да одговарају за недјела.

Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз рекао је да је ова организација покренула снажну иницијативу према институцијама Српске да се формира тим за истраживање ратних злочина, што је и учињено а ускоро ће се видјети резултати његовог рада.

Код централног спомен-обиљежја на Војничком гробљу у Братунцу присутни су прислужили свијеће за покој душа настрадалих, а цвијеће су положиле делегације Владе РС на челу са премијером Додиком, Народне скупштине РС, српских чланова заједничких органа БиХ, изасланик предсједника РС као и Србије, делегација ОХР-а, ЕУПМ-а, Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, те бројне страначке, општинске и делегације невладиних организација.

Након парастоса на Градском тргу у Братунцу пред неколико хиљада присутних о страдању српског народа говорили су званичници РС, а одржана је духовно меморијална академија.

Муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 1992. и 1993. године на подручју општина Сребреница и Братунца убиле су 1 300 Срба, док је у регији Бирач у току рата настрадало укупно 3 267 српске националности.

Хашки трибунал осудио је 2006. године Насера Орића на двије године затвора зато што није спријечио злочине над Србима. У жалбеном поступку првостепена пресуда је преиначена, а Орић ослобођен било какве кривице.

Обиљежавање годишњице страдања Срба у Подрињу, као једног од 18 најважнијих датума у новијој историји српског народа, одржано је у организацији Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе РС.

Радикали из Србије поставили су на градском тргу у Братунцу велики транспарент на којем је писало "Српска није геноцидна, Тадић није Србија".

Повезано: Данас парастос у Братунцу

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog