jbRZAc-0mc0

Svijet

Радују ли се Каталонци титули Шпаније?

ЛОНДОН - Шпанце није могла до краја да уједини ни свјетска титула у фудбалу, коју је репрезентација те земље освојила синоћ у Јужној Африци.


"Политика и фудбал вјероватно нигдје у западној Европи нису постали тако испреплетани као у Каталонији, гдје је уочи финалног меча на Мундијалу било каталонских заговорника независности регије који су навијали за Холанђане само зато да не би навијали за репрезентацију Шпаније", пише лондонски "Фајнаншенел тајмс".


Скоро пола милона Каталонаца у суботу је у Барселони протествовало поводом одлуке Уставног суда да одбаци неке одредбе регионалног устава усвојене на референдуму 2006. године. Најспорније питање је употреба израза "нација", који у случају Каталоније шпански суд одобрава у културном, али не и правном смислу. 

"Фудбал је подијелио и саме каталонске националисте", наставља лондонски дневник. "Иако би вољели да имају своју земљу и своју репрезентацију, неки су се ипак одлучили да навијају за шпански тим, јер у његовом саставу има осам играча који су или Каталонци или играју за главни регионални клуб - Барселону", пише Фајнаншенел Тајмс.

Синоћ су хиљаде Шпанаца изашле на улице Мадрида да би прославили освојену титулу.

Шпански унионисти се надају да ће ова друга врста демонстрација побиједити прву, те да ће страст и осјећај поноса које доноси фудбал ујединити земљу и помоћи да се надвладају размирице између Мадрида и регија попут Каталоније и Баскије. Према многим аналитичарима, сада је на потезу премијер Сапатеро, који би требало мудро да искористи садашњу повољну климу у друштву које се иначе последњих мјесеци суочава са све већим економским проблемима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog