Svijet

Куба: Затвореници у Шпанију, укинуте тачкице за храну

ХАВАНА - Кубанске власти ослободиле су седам политичких затвореника и заједно са члановима породица у ноћи између понедељка и уторка укрцале их на авион за Шпанију.


Влада Раула Кастра обећала је да ће ослободити 52 Кубанаца за које организације за заштиту људских права тврде да су затворени због својих политичких увјерења.

Очекује се да ће тај процес, дио споразума који су прошле седмице кубанске власти постигле с врхом Римокатоличке цркве на острву уз посредовање шпанског министра спољних послова Мигела Анхела Моратиноса, потрајати три до четири мјесеца.

За сада није познато да ли ће ослобођеним затвореницима бити омогућено да остану на Куби или ће бити протјерани у иностранство.

Шеф кубанске Комисије за људска права и национално помирење Елисардо Санчес рекао је да су тројица затвореника од кардинала Хаимеа Ортеге затражили да их изостави са списка путника за Шпанију пошто желе да остану на Куби.

Сви који треба да буду ослобођени били су међу 75 опозиционих активиста ухапшених 2003. године, у вријеме када је почињао рат у Ираку.

Они су оптужени да су примали новац из Вашингтона како би дестабилизовали кубанске власти, што су порекли како затвореници, тако и амерички званичници.

У међувремену су ослобођена 23 затвореника.

Према тврдњама Санчесове комисије, до овог ослобађања на Куби је било 167 политичких затвореника, најмање од револуције 1959. године.

Уколико кубанске власти одрже обећање, укупан број затвореника смањиће се на 115 и сви осим једног, које борци за људска права сматрају „заточеницима савјести”, биће ослобођени.

Једини изузетак је Роландо Хименес, кога је Елисардо Санчес назвао полицијским званичником, док га је Амнести интеренешенел назвао адвокатом.

Хименес је ухапшен у априлу 2003. и служи казну затвора од 12 година због непоштовања власти и „откривања тајни о државној служби безбједности” пошто је јавно подржао политичке затворенике ухапшене мјесец дана раније.

Неки од затвореника који су према налазима Санчесове комисије затворени из политичких разлога, осуђени су због насилних дјела, између осталог и постављање бомби у хотеле у Хавани 1990-их када је погинуо један италијански туриста.

Кубанске влада тврди да на острву нема политичких затвореника, као и то да све земље имају право да затворе издајнике.

Власти не признају Санчесову независну комисију са сједиштем у Хавани, али јој углавном дозвољавају да ради.

Укидају се тачкице за храну

„Дејли телеграф” данас најављује да се Куба спрема да укине издавање робе „на тачкице”, да ће повући из употребе књижице за евиденцију о следовањима и бесплатним оброцима за раднике.

Лондонски лист, како преноси Би-Би-Си на српском, објашњава да ће Куба тако одустати од комунистичке политике која је формирала начин живота у земљи дуже од пола вијека.

Предсједник Раул Кастро уводи на Куби низ тржишно оријентисаних реформи које треба да помогну земљи да преброди економску кризу, а „тачкице” за следовања хране су уведене након америчке блокаде пошто су на власт дошли Фидел Кастро и његова војска.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog