Društvo

Џомбић спрема пројекат Водовод и канализација РС

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да је пројекат "Водовод и канализација РС" процијењен на 100 милиона евра, у оквиру којих је потребно обезбиједити 15 милиона евра властитог учешћа.


 

У току конференције у Бањалуци за представнике општина о провођењу овог пројекта Џомбић је рекао новинарима да она представља наставак успјешно проведених преговора са Европском инвестиционом банком /ЕИБ/ од прије мјесец дана, када је Влада Српске од ове банке обезбиједила 50 милиона евра кредитних средстава и 35 милиона евра донација, односно грант средстава.

Ресорни министар је објаснио да је ријеч о кредитним средствима датим под повољним условима на период од 25 година и грејс периодом од шест година, са могућношћу продужења, и врло повољном каматном стопом.

"У ових 50 милиона евра прелиминарно улазе 24 општине у РС, што не значи да се број локалних заједница у наредном периоду може и повећати", нагласио је Џомбић.

Он је додао да је са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС урађено истраживање о потребама за водоснабдјевањем и канализацијом по јединицама локалне управе, те су на тај начини прибављени неопходни улазни параметри у циљу кандидовања пројеката за 24 општине.

"Имали смо и одређено искуство кроз Развојни програм РС. Од свих достављених програма, њих око 22 одсто односило се и на водовод и канализацију, као и на путну инфраструктуру, а реализовали смо 22 пројекта укупневриједности 40 милиона КМ. Све те активности које су рађене у претходном периоду прихваћене су као властито учешће", објаснио је Џомбић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић рекао је да је стање водоснабдијевања и канализационог система у Српској лоше и незадовољавајуће. Он је навео податак да се око 50 одсто, и то углавном градског становништва, водом снабдијева кроз водоводну мрежу, а остали на разне начине, из бунара, чатрња, малих водовода и слично. Он је нагласио да је стање са канализационим системом "још горе".

Истичући да је пројекат "Водовод и канализација РС" комплетан и капиталан, али и насушна потреба, он је најавио да ће ресорно министарство пружити сву потребну подршку општинама у његовој реализацији.

Братић је додао да ће бити формирана јединица која ће управљати, односно сарађивати са локалним заједницама, с обзиром да је тај пројекат децентрализован.

Представник Европске инвестиционе банке Марион Хенике рекла је да је Европска комисија одобрила коришћење средства у износу од 12 милиона евра и да ће она бити додијељена за овај пројекат.

Она је навела да је ово други пројекат који ЕИБ реализује у БиХ, један у ФБиХ и један у РС. Хенике је рекла да пројекат који је у Српској почео касније, достиже онај у ФБиХ захваљујући ангажманима министарстава из Српске.

Данашња конференција организована је за представнике 24 општине које су прошле као прелиминарне, те за још неколико општина које ће се кандидовати за пружање помоћи ради лакше израде физибилити студије, пројектне документације и ефикаснијег управљања пројектом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog