Svijet

Заоштрена политичка криза у Румунији

БУКУРЕШТ - Политичко-економска криза у Румунији се продубљује после недавне одлуке владе да повећа ПДВ за пет процената како би смањила огромни дефицит у буџету, поготово што је то одмах изазвало повећање цијена животних намирница и велико незадовољство међу грађанима.


У влади Емила Бока су изјавили да сада испитују друге могућности за повећање прихода државе, како би се смањио ПДВ који сада износи чак 24 одсто.

У том оквиру помиње се увођење посебног пореза на пензије од 16 одсто, што је одмах наишло на осуде у многим опозиционим странкама.

Конзервативна партија (ПЦ) је позвала Социајлдемократе и Националну либералну партију да у овом тренутку оставе по страни програмске разлике, да се удруже, како би „ограничили предсједника Трајана Басескуа и премијера Емила Бока у злоупотребама власти”, јавила је агенција Ађерпрес.

„Повећање пореза на додатну вриједност није никога задовољило, али у том тренутку нисмо имали друге могућности. Сада разматрамо алтернативна рјешења”, признао је премијер Бок.

Влада је овог мјесеца повећала ПДВ са 19 на 24 одсто када је Уставни суд Румуније ставио ван снаге њену одлуку о смањењу свих пензије за 15 процената.

Предсједник Басеску је потврдио, како је пренијела агенција, да се разматра могућност да се смањи ПДВ а да се истовремено повећа порез на пензије за 16 одсто што је унапријед изазвало оштре протесте, иако о томе тек треба да се разговара у парламенту.

Влада се ове године суочила са рецесијом и многим економским изазовима. Премијер Бок мора у 2010. години да смањи дефицит у буџету на 6, 8 одсто од бруто националног производа, јер је то услов Међународног монетарног фонда и европских финансијских институција, за добијање нових транши кредита.

Поготово што Румунија има гломазан јавни сектор у коме је запослено скоро милион и 400 хиљада радника и службеника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog