Društvo

Прскање комараца није ни ефикасно ни безбједно

БЕОГРАД - Професор Билошког факултета Жељко Томановић оцијенио је данас да методе којима се сузбијају комарци у Србији нису адекватне, ефикасне, ни безбједне.


„Бројност комараца је још већа после акција сузбијања, јер су 'одрасли' комарци резистентни на хемикалије које се користе. Треба их убијати док су ларве у рано пролеће”, казао је Томановић агенцији Бета.

Он је појаснио да се супстанцама које се у Србији користе за убијање комараца убијају и неке врсте корисних инсеката, док су неке врсте отпорне, па се чак и пренамноже.

„То се ове године десило са црним мувама, које су сродне комарцима и хране се крвљу”, навео је професор.

Томановић је истакао да је сузбијање комараца по методама које се користе у Србије небезбедно за људско здравље, јер се користи активна супстанца ламбда цихалотин, која је на листи сумњивих и небезбедних у развијеним земљама.

Према његовим ријечима, прскање комараца из авиона супстанцама које се користе у Србији забрањено је у земљама ЕУ већ 20 година, а од прошле године из безбједносних разлога је у тим земљама забрањен било какав третман из ваздуха.

„Код нас се то ради због недостатка жеље да се нешто промени. Људи су навикнути да се појави авион и да се тако решава проблем. Пет милиона евра издвајамо за прскање комараца и сигурно не би било много скупље да се ангажују људи за сезонски посао, који би прскали по приобаљу током марта док су комарци још ларве”, казао је Томановић.

Он је појаснио да је ове године због повећања водостаја повећан број ларви комараца, јер се они развијају у води и опстају због неадекватних начина уништавања и множе се.

„Промена климе за сада није узрок повећања броја комараца. У Београду ће их увек бити, јер је град на две реке, али адекватним сузбијањем њихов број би био много мањи”, казао је професор Томановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog