Društvo

Рудник Сасе: Заустављено истицање јаловине у ријеку

СРЕБРЕНИЦА - Због пуцања цијеви на доводном цјевоводу за техничку воду коју Рудник олова и цинка „Сасе“ користи за флотацију руде дошло је до истицања јаловине у Сашку ријеку, потврдио је Душко Хинић стручњак Института за грађевинарство из Бањe Луке.


Он је објаснио да је натоложени материјал из јаловишта ушао у цјевовод који пролази кроз депонију јаловине.

Пуцање цијеви изазвало је клизиште до којег је дошло након недавних обилних падавина, а због замућености воде послије падавина није одмах примјећено да је дошло до хаварије на цјевоводу.

Хинић каже да је по налогу еколошке и водопривредне инспекције приступљено отклањању квара и доводни цјевовод је затворен, а прекинута је и флотација руде.

Вода је за собом у цјевовод повукла инертни отпадни грађевински материјал који не оштећује биљни и животињски свијет у води.

"Да се ради о опаснијем материјалу, он би био одлаган на другачији начин. За неколико дана ријешићемо питање прмошћавања и довода воде за флотацију", рекао је Хинић.

Начелник Машинског одјељења у Руднику Александар Петрић саопштио је да није оштећена брана јаловишта него је због пуцања водоводне цијеви дошло до излијевања јаловине и муља у ријеку и то је ноћас прекинуто, јер је цијев бандажирана.

"Већ смо набавили нове цијеви и за неколико дана ријешићемо питање обезбјеђења техничке воде за рад флотације тако да радници не брину да ће остати без посла. Да бисмо хитно и стручно ријешили овај проблем ангажовали смо стручњаке Института за грађевинарство и уз њихов надзор блокирали довод воде, а сада ћемо приступити новом начину довођења техничке воде и наставити флотацију руде за два, три дана", истакао је Петрић.

Рудник су данас посјетили начелник општине Сребреница Осман Суљић и његов помоћник за привреду Милош Вукосављевић, обојица рударски инжењери.

"Пуцање цјевовода довело је до истицања муља из јаловишта. Муљ јесте штетан по биљни и животињски свијет јер садржи тешке метале, али не у толикој мјери да изазове велике штете јер је већ прекинуто његово отакање у ријеку", рекао је Вукосављевић.

Увидом на лицу мјеста, новинари су се увјерили да је Сашка ријека још мутна и да је муљ носила неколико километара до ушћа у Дрину, уз чију је лијеву обалу нанесен муљ из Рудника од чега се створио дебео талог у цијелом кориту Сашке ријеке и мањем дијелу корита Дрине.

Предсједник Управног одбора Спортског риболовног друштва „Дрина“ из Братунца Златан Челановић изјавио је да ни риболовци одмах нису знали о чему се ради, јер је Дрина након падавина била мутна.

"Ово је еколошка катастрофа са далекосежним посљедицама каква се догодила и 1982. године и од тада се рибљи фонд у Дрини није обновио за 50 одсто, а неке врсте рибе као што су штука, језа и вретенара су нестале. Бринемо се да ће и након ове несреће неке врсте изумријети у Дрини јер тај муљ садржи тешке метале што је 1982. године анализама утврђено", рекао је Челановић.

Сличног мишљења је дугогодишњи рибочувар Бранко Филиповић који је истакао да је прије 12 дана Сачанска ријека у прекидима доносила муљ, а од петка 9. јула стално је била мутна и носила муљ који је потпуно прекрио њено корито и ушао у Дрину.

"Уочили смо да је дошло до угинућа млађи у том дијелу водотока Дрине и цијелој Сашкој ријеци и то је дугорочна штета а муљ је пао на дно корита тако да рибе не могу доћи до хране у том дијелу ријеке", рекао је Филиповић и додао да су добили обавјештења и да је пронађено неколико већих примјерака угинулог липљана и младице.

Филиповић каже да је Сашанска ријека данас много мање замућена него претходних дана и изразио наду да је дефинитивно спријечено излијевање муља из јаловишта Рудника „Сасе“.

У Руднику „ Сасе“ који послује у саставу компаније ГРОСС из Градишке, тврде да су предузели све неопходне мјере да се хаварија санира.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog