Politika

Дом народа: Закон о попису подржан у првој фази

САРАЈЕВО - Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године подржан је данас у првој фази у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.


Замјеник предсједавајућег Дома народа Душанка Мајкић најавила је да ће даља подршка српских делегата овом законском приједлогу зависити од тога да ли ће остати или не члан 48 којим се предвиђа да се резултати пописа из 1991. године о етничкој структури становништва примјењују на формирање власти у БиХ до окончања повратка избјеглих и расељених.


Мајкићева је истакла да се предложеним законом не предвиђа ко ће прогласити да је повратак испуњен.

"Стратегија повратка предвиђа да овај процес буде завршен до 2014. године, али овакво рјешење у закону омогућава да то буде бесконачно, да га неко злоупотријеби“, рекла је Мајкић.

Хрватски делегат Божо Љубић сматра да повратак не може бесконачно трајати, а да је Парламентарна скупштина БиХ најмјеродавнија да прогласи његов завршетак.

У расправи о Приједлогу закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године констатовано је да он представља један од услова за приступ БиХ ЕУ, те да је неопходан за економско и социјално планирање у БиХ.

Усвојен је закључак да амандманска фаза буде скраћена и да траје седам дана.

Приједлог закона садржи и одредбе које дефинишу да грађани БиХ могу, али не морају, да се на попису 2011. изјасне о својој националној, вјерској и језичкој припадности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog