Svijet

Предсједник Клаус именовао нову чешку владу

ПРАГ - Чешки предсједник Вацлав Клаус именовао је у уторак нову владу три странке деснице и центра на челу са лидером Градјанске демократске странке Петром Нечас (46).


Појединачно је на парламентарним изборима крајем маја највише гласова Чешка социјалдемократска странка, али су у коалицију са њом хтјели само нереформисани комунисти.

Нечас конзервативци и двије нове странке, такође конзервативна ТОП09, на челу са бившим шефом чешке дипломатије Карелом кнезом Шварценберг, и нова странка Јавне ствари са популистичким програмом, на челу са познатим ТВ новинаром Радек Јоном освојили су већину од 118 посланика, од укупно 200 колико има доњи дом чешког парламента.

"Ова влада има највећу већину у парламенту у историји самосталне Чешке, што су добри основи да се упустите у одлучне и одважне веома потребне реформе", казао је након именовања у прашком замку Храдчани Вацлав Клаус.

Од Нечас владе предсједник је такође затражио да се њен глас чује и на европској сцени на којој је по његовој оцјени доведен у питање досадашњи смер европске интеграције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog