Društvo

Руководство и УО ''Новотекса'' нису за стечај

ТРЕБИЊЕ - Руководство и Управни одбор Текстилног предузећа "Новотекс" Требиње сматрају да стечај није рјешење за ово предузеће како је то недавно у Требињу изјавио предсједник РС Милорад Додик, те да је то за око 800 запослених радника најгора варијанта.


 

"Конвертовање дуга у акције, затим давање тих акција у виду кредита радницима који би остали у предузећу и постали већински власници, па онда на самоуправни начин бирали руководство које им одговара, апсолутна је непознаница и у теорији и у пракси, бар на овим просторима", наводи се у саопштењу руководства овог предузећа.

У саопштењу се додаје да је, с обзиром да би се у овој варијанти прекинуле све започете активности на тржишту, а имајући у виду да процедура понуђеног реструктуирања предузећа захтијева пуно времена, сасвим сигурно да након тога "Новотекс" може ићи само у ликвидацију.

Управни одбор и руководство "Новотекса" наводе да жали што се премијер у Требињу није информисао од директора или неког од чланова руководства Управног и Надзорног одбора, већ од "људи који дуго времена активно подржавају неформалну групицу која нелегално руши предузеће, с циљем промјене власничке структуре што је коначно и недвосмислено речено".

У саопштењу из "Новотекса" се истиче да је у рекордно кратком року и у крајње неповољном времену за уговарање послова за текућу сезону, успостављен контакт са десетак потенцијалних купаца из Италије, Њемачке, Хрватске и БиХ, који су изразили спремност за послове са "Новотексом".

"Неки од ових купаца су, у овом кратком периоду, већ посјетили `Новотекс`, а договорени су конкретни послови тако да би већ од почетка августа око 350 радника могло почети да ради, а у септембру знатно више, што зависи од амбијента који ће се овдје створити", наводи се у саопштењу.

Управни одбор је затражио одговор од Владе РС да ли треба наставити са започетим, веома успјешним активностима на обезбјеђењу послова или прекинути са свим пословима, јер ће се покренути стечај.

Због немогућности да нађу излаз из кризе у које је предузеће доспјело, као ни "заједнички језик" са радницама и Синдикатом предузећа, раније руководство и Управни одбор поднијели су оставке прије два мјесеца након чега је на мјесто новог директора именован Никола Ракић.

Око 800 радница "Новотекса" већ мјесецима не ради, јер нема посла, а два највећа купца "Церес" и "Бракс" из Њемачке почетком године, након обуставе рада у овом текстилном предузећу, раскинули су сарадњу са тим, некада највећим тектилним предузећем у РС, кога су у међувремену напустили и мањи купци, па су и машине стале са радом.

Незадовољне својим статусом, као и због неисплаћених плата, раднице "Новотекса" почетком јуна почеле су свакодневно, више дана, да се окупљају испред Управне зграде предузећа, тражећи да им се исплати зарађено и да им се обезбиједио посао како би почеле да раде.

Премијер РС Милорад Додик је током посјете Требињу, у петак, 23. јула, коментаришући ситуацију у текстилном предузећу "Новотекс", рекао да се ради о приватном предузећу који има снажан социјално-економски значај за ову заједницу, те да је једини излаз стечај.

"Влада РС је раније нудила да обавезе које је то предузеће имало према нама у погледу пореза конвертујемо у акције, што су власници одбили, тако да једини излаз видимо у стечају и спремни смо да у договору са радницима уђемо у откуп тог предузећа а са искључивом намјером да акције на кредит дамо радницима", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, уколико то радници хоће, Влада РС спремна је да се уђе у стечај и да се та фирма очисти и од претходних власника који нису показали способност да управљају и од обавеза које су енормне и према држави и према банкама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog