Politika

Кетрин Ештон и тврдокорни Срби

Све ствари указују да је одлуком МСП у Хагу, отпочела офанзива на српске државне творевине. Пробни балони су већ пуштени из Лондона.


Британски медији координисано извјештавају о "тајном плану" по којем висока представница Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбједност, Кетрин Ештон, планира да преузме директну контролу над БиХ.

Та контрола би имала нова овлашћења усмјерена против "тврдокорних" Срба, који се противе држави БиХ и блокирају политичке реформе, пише данас Дејли телеграф.

Лист, под насловом "Ештонова направила тајни план за управљање Босном", наводи да је Ештонова овај повјерљиви доумент завршила ове недјеље.

Њен приједлог је формирање новог положаја моћног изасланика Европске уније, послије јесењих избора у БиХ. 

Његов задатак би био да прогура уставне реформе земље, односно, ојача федералне институције, углавном на штету Републике Српске (РС), преноси ББЦ у програму на српском језику. 

Нови изасланик би преузео дужности Високог представника међународне заједнице и као дио нове европске дипломатске службе управљао би још и мировним снагама и европском полицијском мисијом у БиХ. 

Да би превазишао отпор уставним реформама био би овлашћен да предложи забрану путовања у ЕУ и замрзавање банковних рачуна и других средстава свих особа за које сматра да их опструишу, укључујући, како су листу потврдиле европске дипломате, и премијера РС Милорада Додика. 

Циљ је, како пише Дејли телеграф, да Европска унија преузме водећу међународну улогу у БиХ. 

Лист преноси и коментар једног британског стручњака да је, с обзиром на то колико Унија инсистира на демократији и људским правима, у најмању руку иронично то да је прибјегла овако драконским мјерама, које спречавају слободну јавну дебату о БиХ.

Чека ли нас нови мандат Педија Ешдауна?

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog