Društvo

Случај "Ганић" је и даље у Тужилаштву БиХ

САРАЈЕВО - Случај "Ганић" и даље је актуелан у Тужилаштву БиХ које спроводи истрагу за злочин у Добровољачкој улици, изјавио је координатор Тима МУП-а РС за истраживање и документовање ратних злочина Симо Тушевљак.


 

"Истрага против Ејупа Ганића и других пријављених лица који се сумњиче за почињени ратни злочин у Добровољачкој улици, у Тужилаштву БиХ није обустављена. Тужилаштво мора спровести истрагу до краја и подићи оптужницу против њих", рекао је Тушевљак за Срну.

Он је подсјетио да је и само Тужилаштво истицало да је истрага о почињеном злочину у Добровољачој улици уврштена међу приоритетне, те додао да одлука Суда у Лондону о одбијању захтјева за изручење Ејупа Ганића Србији, неће зауставити процес који се води у БиХ.

Портпарол Тужилаштва БиХ Селма Хећимовић потврдила је да је " Ејуп Ганић осумњичено лице и да је истрага која се води за Добровољачку улицу у току".

Екстрадициони суд у Лондону одбио је јуче захтјев Србије за изручење бившег члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, који се сумњичи за ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву, под образложењем да би му суђење у Србији било политички мотивисано. Тужилаштво Србије најавило је жалбу на одлуку суда.

Након што је око поноћи кренуо са лондонског аеродрома Ганић је јутрос допутовао у Истамбул, одакле ће се упутити према Сарајеву. Прије тога Ганић је требало да се састане са министром спољних послова Турске Ахметом Давутоглуом, преноси портал Свевијети.

Долазак Ганића на сарајевски аеродром очекује се у 13.25 часова, саопштено је из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића.

Ганић је ухапшен 1. марта, на аеродрому Хитроу, у Лондону, на основу потјернице коју је Србија расписала за њим и још 18 особа из БиХ, због напада на колону ЈНА у Сарајеву, 3. маја 1992. године.

Српски правосудни органи покренули су истрагу против Ганића, у децембру 2008. године, због сумње да је непосредно, заједно са другим лицима, супротно споразуму о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ, издао наређења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву: војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици.

Према подацима Центра јавне безбједности Источно Сарајево, у нападима 2. и 3. маја 1992, у Доброовљачкој улици, убијена су 42, а рањена 73 припадника ЈНА, док их је 215 заробљено.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog