Društvo

Добој: Вода за пиће исправна

ДОБОЈ - Вода из добојског водовода је у потпуности исправна за пиће, потврдиле су анализе проведене у Институту за заштиту здравља РС, акредитованој лабораторији из Београда, као и у лабораторији предузећа "Водовод" АД Добој.


"Током првих шест мјесеци ове године урађено је 727 бактериолошких и исто толико хемијских контрола квалитета исправности воде за пиће. Осим тога, Хигијенски завод Добој урадио је у истом периоду 145 независних контрола исправности воде", рекао је данас помоћник директора за развој и инвестиције у добојском "Водоводу" Мишо Илић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је један од повода за ванредну конференцију за новинаре учестале оптужбе појединих медија током протеклог периода да је утицај азбестно-цементних цијевовода којима се вода допрема у град, штетан по људско здравље.

"Најбољи демант да азбестно-цементне цијеви нису штетне за кориштење воде која протиче кроз њих је мишљење Свјетске здравствене организације и низа других свјетских ауторитета из области заштите здравља људи", рекао је Илић.

Он је додао да је ранијим опсежним истраживањима у свијету доказано да опасност од азбеста постоји само код директног инхалирања, док је азбест унијет у пробавни систем човјека, потпуно безопасан.

Азбестно-цементним цијевоводом, у дужини од седам километара, вода се у Добој допрема са изворишта која се налазе у приградском насељу Руданка.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog