Politika

ПДП: Ријешите дозволе за камионе

БАЊА ЛУКА - Посланик ПДП у Народној скупштини Републике Српске Бранислав Бореновић и представници превозника из РС апеловали су данас на надлежне у Министарству транспорта и комуникација БиХ и Министарству саобраћаја и веза РС да што хитније ријеше питање издавања дозвола за међународни транспорт.


Бореновић је рекао да више од 2 000 превозника из РС већ има лиценце ентитетског министарства које им од 6. августа неће важити јер би требало да ваде нове дозволе у Министарству транспорта и комуникација БиХ што за превознике значи нове трошкове, па чак и престанак обављања дјелатности.

"Људи су незадовољни, они желе да раде, а осјећају да ће остајати без посла у оваквој тешкој ситуацији због чега ћемо упутити писмо министру саобраћаја и веза РС Недељку Чубриловића у коме ћемо апеловати да се помогне превозницима, а преко делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Младена Иванића упутићемо и писмо министру транспорта и комуникација БиХ Руди Видовићу да се то питање ријеши", рекао је Бореновић.

Бореновић, који се данас на бањалучкој Царинској испостави састао са превозницима из Бањалуке, нагласио је да је крајње вријеме да се максимално озбиљно схвати ситуација и да се помогне превозницима да раде и хране своје породице.

Самостални превозник из Бање Луке Стојан Бајић рекао је да за нове дозволе Министарство транспорта и комуникација БиХ треба платити едукацију за возача у износу од око 1.500 КМ, те трошкове добијање лиценце, депозит у банци од 9.000 евра - по возној јединици, а свака следећа возна јединица 5.000 евра.

Он је додао да је превозницима потребно још низ дозвола које је тешко добити, а које превозници нису ни у стању скупити до 6. августа када је крајњи рок.

"Ентитетске дозволе само нам траже на увид на излазу из наше земље, нигдје ни у једној другој земљи не тражи никакве лиценце надлежног министарства", рекао је Бајић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog