Svijet

Дуизбург: Крив је организатор

БЕРЛИН - Извjештаји њемачких власти о несрећи на Паради љубави у њемачком Дуисбургу, у којој је 21 особа изгубила живот, указују да је за несрећу одговоран организатор манифестације, који, међутим, одбацује такве оптужбе.


 

Власти државе Сјеверна Рајна Вествалија оцијениле су да се организатор фестивала руководио погрешним процјенама о кретању масе људи, када је распоређивао редаре на фестивалу техно музике ма којем се догодила несрећа, пише данас њемачки дневник „Зидојче цајтунг”.

Према писању „Зидојче цајтунг”, организатори, када су постављали штандове са храном и пићем у дну тунела кроз који се улазило на главни простор одржавања фестивала, нису предвидјели да би то могло да доведе до загушења.

„Полиција им је скренула пажњу на тај проблем”, наводи лист.

Загушење није могло да буде рашчишћено зато што је организатор ангажовао мање чувара реда него што је најавио, наводи њемачки лист, и додаје да организатор такође није послушао сугестију да постави камере за надзор на улаз у фестивалски простор.

На том мјесту је дошло до загушења и жртве, углавном млади људи, су се угушили.

Снимци из ваздуха објављени у штампи показују да је на неколико метара од степеница на којима се налазила маса људи било слободног простора.

„Био је задатак чувара реда које су ангажовали организатори да подстакне људе да се крећу напред”, рекао је вођа синдиката регионалне полиције за лист „Билд”.

У интервјуу за дневник „Билд” организатор Параде Љубави Рајнер Шалер (41) одбацио је оптужбе да је „вршио притисак на све и сваког” како би се фестивал одржао без обзира на бројна упозорења.

„Кад добијем дозволу од неких власти, онда као организатор морам да пођем од претпоставке да то може да функционише”, рекао је власник бренда Парада Љубави и оснивач ланца нискобуџетних спортских сала Макфит.

Шалер је рекао да је простор на којем се одржавао фестивал био 75 одсто попуњен у тренутку трагедије, а да су организатори из маркетиншких разлога преувеличавали цифре када су говорили да је било 1,4 милиона гостију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog