Svijet

Моратинос тражи директне преговоре Израела и Палестине

ТЕЛ АВИВ – Министар спољних послова Шпаније Мигел Анхел Моратинос пренио је у Израелу поруку Европске уније да је сада вријеме да се уђе у директне преговоре са Палестинцима.


Он је то рекао дан уочи састанка шефова дипломатија земаља чланица Арапске лиге у Каиру, на коме ће се расправљати да ли да се да подршка таквим преговорима.

„Истина је да ако желите мир, ако желите коначни споразум, морате се састати директно. Мислим да је то најбољи начин да се иде напријед,” рекао је Моратинос у Јерусалиму на заједничкој конференцији за новинаре са израелским колегом Авигдором Либерманом.

Моратинос је позвао израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и палестинског предсједника Махмуда Абаса да се састану „хитно, директно и без предуслова”, истакавши да то мишљење одржава позицију међународне заједнице.

Абас је недавно наговијестио да жели да у мају започети индиректни преговори, под посредством САД, трају до септембра, како је било предвиђено, и није показао жељу да уђе у директне разговоре упркос међународном притиску. Да би то учинио потребна му је подршка АЛ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog