Svijet

Румунија: Ко тражи аутономију, добије тужбу

БУДИМПЕШТА – Против реформаторског свештеника Ласла Текеша, потпредсједника Европског парламента, поднијета је кривична пријава због тога што је затражио да дио централне Румуније с претежно мађарским живљем, добије територијалну аутономију по косовском узору.


 

Тужбу је поднио Мирча Жорж, предсједник градске организације опозиционе Социјалдемократске партије у Клужу, наводећи да је Текеш дао „антиуставну изјаву, којом се нарушава територијални интегритет земље и позива на етнички мотивисане протесте”.

Високи функционер ЕП и предсједник Националног савјета ердељских Мађара (ЕМНТ) се ових дана, на Отвореном универзитету у Тушнад Бањи, запитао зашто Секељфелд не би могао да оствари територијалну аутономију, када није ништа мањи од Косова који је, како је рекао, „након одлуке Међународног суда правде на путу пуне независности”.

Према најновијим процјенама, у Румунији живи око 1,3 милиона Мађара, претежно у Ердељу, који обухвата трећину румунске територије, а понајвише у његовом централном дијелу који Мађари називају „Земља Секеља” (Секељфелд).

Текеш је идеју о аутономији покренуо у присуству румунског предсједника Трајана Басескуа и мађарског премијера Виктора Орбана, који, међутим, нису реаговали на ту изјаву.

Његов замјеник у ЕМНТ, Тибор Торо, позвао је румунске Мађаре на мирне протесте све док тај дио Ердеља (Трансилванија) не добије аутономију, „барем онакву каква је у шпанској провинцији Каталонији”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog