Politika

Шараба: У ФБиХ нема Срба

БАЊА ЛУКА - Независни делегат у Дому народа парламента БиХ Слободан Шараба рекао је да ће попис становништва показати да Срба нема нигдје у Федерацији БиХ /ФБиХ/.


"Показаћемо да смо у РС своји на своме, али и да Срба нема нигдје у ФБиХ. Сматрам да је попис потребан БиХ, а спорни члан није превелика препрека, знајући да попис становништва суштински одговара Србима. Срба нема у Сарајеву, Мостару, Тузли, Зеници, Бугојну, нити другим градовима и општинама Федерације БиХ, на шта ће попис указати, без могућности порицања", рекао је Шараба зa "Фокус".

Шараба је навео да, упркос галами која се дигла на релацији СНСД - ПДП око подршке закону о попису становништва, остаје на становишту да је овакав закон релативно добар за РС, али и пријеко потребан БиХ.

Он је рекао да ће на сутрашњој сједници Дома народа највјероватније подржати овај закон, рекавши да члан 48, који предвиђа примјену пописа из 1991. године приликом расподјеле власти све до провођења процеса повратка, не представља превелики терет за РС.

С обзиром на то да је извјесно да ће делегат у Дому народа и лидер ПДП-а Младен Иванић подржати закон, као и да је за пролазак закона у Дому народа парламента БиХ довољна подршка два српска делегата, очекује се да закон прође и посљедњу препреку како би попис био одржан 2011. године, као и свугдје у свијету, преноси "Фокус".

Неизвјесно је једино, како наводи лист, хоће ли се на сједници појавити три српска делегата из СНСД-а, без којих нема кворума за одржавање сједнице, јер су најавили да ће размислити хоће ли доћи на заказану сједницу.

У СНСД-у су потврдили да још није извјесно хоће ли присуствовати сутрашњој сједници Дома народа, наводећи да ће прије сједнице бити одржан састанак Клуба делегата из СНСД, када ће то бити одлучено.                

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog