Društvo

РС: 387 породица живи у колективним центрима

БАЊА ЛУКА - У Републици Српској 387 породица живи у 31 колективном центру, а до краја године 147 породица требало би бити адекватно смјештено у становима чију изградњу планира Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске (РС), за шта ће бити издвојено 4.921.932 КМ.


"Планирано је да у овој годину у Братунцу и Сребреници изградимо по 32 стамбене јединице, а већ у првој половини наредне године још четири додатне стамбене јединице у Братунцу", истакао је помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Драго Вулета.

Вулета најављује да ће се градити и девет стамбених јединица у Добоју за вишечлане породице које тренутно бораве у Дому пензионера, а у току је и изградња 27 стамбених јединица у Котор Вароши, гдје ће бити смјештено пет породица које тренутно живе у неусловним баракама у овој општини, једна породица из Основне школе у Грабовици, двије породице које сада живе у згради средње школе, те породице из ове општине које се налазе у тешкој материјалној и социјалној ситуацији.

Биће изграђена и 21 стамбена јединица на подручју Источног Новог Сарајева, 18 на подручју Теслића гдје су породице тренутно у индивидуланом закупу, те 13 станова у Власеници.

Вулета каже да је Министарство тренутно укључено и у пројекат збрињавања породица које живе у колективним центрима на регионалном нивоу, који ће бити трајно рјешење за кориснике свих видова алтернативног смјештаја, јер једном се мора ставити тачка на ову проблематику.

"План је да се укупно 4 532 породице из алтернативних смјештаја у Србији, БиХ, Црној Гори и Хрватској трајно збрину у властитим домовима. Тај пројект ће у октобру бити упућен међународној заједници, која ће организовати донаторску конференцију како би озбиједила потребна средства за те намјене", рекао је Вулета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog