Svijet

Kубанцима дозвољен ''приватлук''

ХАВАНА – Кубански посланици разматраће приједлог који предвиђа отварање приватних малих трговина, након што недавно дозвољено отварање приватних фризерских радњи и такси-удружења у циљу јачања домаће привреде, објавили су кубански медији.


Штампа наводи да ће парламент о том приједлогу расправљати у оквиру посланичке расправе о начинима да се ријеше економски проблеми земље.

О тој теми ће данас прво расправљати скупштински одбори, а главна расправа у парламенту се очекује у недељу.

Међу тим новим мјерама које би доприњеле привредном опоравку, налази се и могућност отварања малих приватних трговина уз претходну дозволу државе, што је мјера коју већ три мјесеца у Хавани користе фризери.

Влада Раула Кастра претходно је таксистима одобрила да воде приватан посао.

Предсједник Раул Кастро, који у понедјељак није као што је то традиција одржао говор поводом националног празника, требало би у недељу да се обрати посланицима у скупштини и говори о стању у држави.

Раул Кастро је, међутим, још прије шест мјесеци најављујући економске реформе међу којима је и приватизација малих трговинских радњи, рекао да ће реформе бити спровођене споро како би се избегле грешке.

Владајућа партија на Куби је већ деценијама комунистичка.

Кубанска привреда коју више од 90 одсто контролише држава умногоме зависи од увоза, а највеће проблеме јој задају сива економија, корупција, гломазна бирократија и амерички ембарго који је на снази 48 година.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog