Politika

Могуће црногорско представништво у Војводини

БЕОГРАД - Црногорци који живе у Војводини, у првој половини идуће године могли би да добију свој конзулат у Новом Саду, Ловћенцу или у Врбасу, буду ли се сагласила министарства спољних послова Србије и Црне Горе - пишу данашње "Вечерње новости".


Лист наводи да је замисао још у фази иницијативе коју је још прије три године црногорском Министарству иностраних послова упутило Удружење Црногораца "Крсташ" из Ловћенца, на сјеверу Бачке.

Услови за то, како се процјењује, сазреће тек пошто за неколико мјесеци буде отворен српски конзулат у Херцег Новом.

Помоћник црногорског шефа дипломатије Драган Ђуровић рекао је за "Вечерње новости" да је то питање политичке одлуке.

"Нисмо још упутили званичан захтијев Министарству спољних послова Србије, али сматрамо да би по принципу реципроцитета, послије отварања српског конзулата у Херцег Новом, било логично да и ми добијемо такво представништво у неком од мјеста у Војводини", истакао је он.

У политичком врху Војводине, међутим, немају сазнања о евентуалном црногорском конзулату.

Предсједник покрајинског одбора Демократске странке Душан Елезовић рекао је да таква идеја до сада нигдје,званично, није помињана.

Он демантује и спекулације о наводно припремљеним локацијама у Новом Саду.

"Али, ако се министарства Србије и Црне Горе буду договорила, ми ћемо свакако помоћи да се то и реализује", рекао је Елезовић.

У Војводини живи 35 000 Црногораца, што је више од половине укупног броја у осталим дијеловима Србије, тврде у "Крсташу"

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog