Politika

Кузмановић одбија удварање Ештонове

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске, Рајко Кузмановић, изјавио је да у РС не би била прихваћена наводна иницијатива представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон о преузимању директне контроле над БиХ, усмјерене против руководства РС.


"Уколико би се ова још незванична сазнања показала као тачна, то би представљало велики корак уназад и не би било прихваћено од домаћих снага", рекао је Кузмановић.

Истичући да је незахвално коментарисати наводе стране штампе која преноси незваничне информације о тајном плану Ештонове, предсједник РС је рекао да би ЕУ ову земљу требало да третира као слободну и суверену, а не да се према њој односи као према протекторату и колонијалној територији.

"Због тога пријетње санкцијама и другим видовима одмазде засноване на политичком волунтаризму моћника не могу наћи своју примјену у једној слободној европској држави. Вјерујемо да ће у Бриселу превагнути демократски оријентисани гласови и да ће заједница европских народа наставити да буде промотер и заштитник слободе, људских права и демократије, а не поборник политичког диктата и репресија", рекао је Кузмановић.

Он је додао је да је РС спремна да и у будућности активно подржава све процесе прилагођавања пуноправном чланству у ЕУ и да подржи реформе под условом да не умањују и угрожавају опстанак ентитета и уставни капацитет РС, утврђен и загарантован Дејтонским споразумом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog