Politika

Васић: Нисмо ми криви што нема кворума

БАЊА ЛУКА - Извршни секретар Главног одбора СНСД-а Рајко Васић рекао је да СНСД није одговоран за недостатак кворума за усвајање и расправу о закону о попису становништва у БиХ 2011. на сједници Дома народа, као што то желе да прикажу српски делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Младен Иванић и Слободан Шараба.


"То је ствар `осовине Иванић – Чавић` која је тражила да пошто-пото прогура овај закон са одредбом да се мозаик власти формира по попису из 1991. године, који би се аутоматски пресликавао на композицију власти на свим нивоима у РС, што је неприхватљиво", истакао је Васић.

Он тврди да "осовина Иванић - Чавић" покушава на све начине "да окриви СНСД за оно што су они спремни да у погодби испуне са својим налогодавцима и послодавцима".

"СНСД се при овоме није водио одредбом да је СНСД Република Српска, већ интересима РС, јер једном прихваћен попис и закон о попису остаје у наредних десет година, а законска одредба да се примјењује мозаик власти по попису становништа из 1991. године док се не оствари повратак трајно веже руке РС и одузима огроман дио њене унутрашње власти што је неприхватљиво", нагласио је Васић.

Он је поручио ПДП-у Младена Иванића и ДП-у Драгана Чавића "нека слободно стану иза такве одредбе, јер СНСД не може допустити да РС још једном наизлглед безазлено заглиби у власти која се не добија на изборима, већ на оваквим одредбама Иванићевог и Чавићевог закона".

Предсједавајућа Дома народа Душанка Мајкић обавијестила је присутне да српски делегати из реда СНСД-а не могу присуствовати сједници јер би се тиме створила могућност да буде усвојен закон о попису становништва, са чијим се дијелом, који предвиђа примјену резултата пописа становништва из 1991. године за формирање власти до имплементације Анекса седам Дејтонског споразума, они не слажу.

Наредна сједница Дома народа биће одржана почетком септембра, након августовске паузе за одморе у Парламентарној скупштини БиХ.

Било је предвиђено да Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас у другом читању разматра Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године, затим да се у првом читању делегати изјасне о Приједлогу закона о парламентарном надзору у области одбране, безбједности и обавјештајно-безбједносних послова, те о Приједлогу мјера Министарства безбједности БиХ и информацији о предложеним мјерама полицијских акција БиХ у вези с терористичким нападом на Полицијску управу у Бугојну.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog