Politika

Одложено доношење закона о попису становништва у БиХ

БАЊА ЛУКА – Седница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ није одржана, јер Колегијум тог тијела није успио да се договори о дневном реду на коме је требало да се нађе и закон о попису становништва у БиХ наредне године.


Предсједавајући Дома народа Душанка Мајкић је обавијестила присутне да српски делегати из реда СНСД не могу присуствовати сједници јер би се тиме створила могућност да буде усвојен закон о попису становништва.

Она каже да СНСД не може да прихвати одредбу у том закону која предвиђа примјену резултата пописа становништва из 1991. године за формирање власти до имплементације Анекса седам Дејтонског споразума.

Наредна сједница Дома народа биће одржана почетком септембра, након августовске паузе за одморе у Парламентарној скупштини БиХ.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Сулејман Тихић сматра да су делегати из СНСД „напуштањем седнице директно прекршили Дејтонски споразум”.

Он је рекао новинарима да је прекршена одредбе члана 4 тачка 1 Дејтонског споразума која предвиђа да сједница Дома народа не може бити одржана ако не дођу три посланика из једног народа.

„То подразумијева да сједница не може бити одржана ако не дођу из оправданих разлога. Овде смо видели посланике, дошли су, али су напустили засједање. Ово је злоупотреба и кршење Дејтонског споразума”, рекао је Тихић.

Делегат у Дому народа из РС Младен Иванић такође сматра да је требало да се сједница одржи и донесе закон, који није штетан по РС, наводећи да је ово предизборна игра СНСД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog