Društvo

Барашин: Истрага траје

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ именовало је тужиоца за предмет Добровољачка улица, а истрага је у току, без обзира на одлуку лондонског суда о неиспоручењу Србији члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, потврдио је главни тужилац БиХ Милорад Барашин.


"Истрага и даље траје у Тужилаштву БиХ, без обзира на одлуку Екстрадиционог суда у Лондону, јер је Суд одлучивао о екстрадицији, а није било ријечи о меритуму предмета и догађаја, што је нешто сасвим друго", прецизирао је Барашин у изјави за сутрашње издање "Фокуса".


Он је додао да Ганић није ослобођен, јер се у Лондону водио поступак екстрадиције, односно одлучивало се хоће ли бити испоручен Србији или неће.

Барашин је нагласио да у овом тренутку не може говорити о томе када би се могла окончати истрага, нити како се зове тужилац који је одређен за овај предмет, али је потврдио да је ријеч о међународном тужиоцу.

"Када истрага буде окончана благовремено ћемо обавијестити јавност", рекао је Барашин.

Координатор Тима МУП РС за истраживање и документовање ратних злочина Симо Тушевљак рекао је да се у Тужилаштву БиХ налази много доказа у вези с догађајима у Добровољачкој улици.

"Још 2005. године поднијели смо опширан и садржајан извјештај за догађаје у Добровољачкој улици и том приликом пријавили смо 16 лица која доводимо у везу са почињеним кривичним дјелом ратног злочина у Добровољачкој улици. Ејуп Ганић је био први на тој листи, а у јавности се спекулише и с другим именима, међутим, о тим именима не бих говорио зато што Тужилаштво БиХ ни за једно лице није обуставило истрагу", рекао је Тушевљак и додао да се истрага проводи против свих лица која је МУП РС осумњичило да су починила ово кривично дјело.

Он је рекао да доказ на 140 страница и видео-материјал непобитно доказује да је 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици почињен злочин над припадницима ЈНА, те да о томе говори и број убијених, рањених и заробљених припадника ЈНА.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић рекао је да Суд и Тужилаштво БиХ већ неколико година посједују потпуну документацију којом се необориво доказује да је Ејуп Ганић одговоран за злочине над војницима ЈНА у Добровољачкој улици.

"Огорчен сам због нерада Тужилаштва и Суда, који већ неколико година има необориве доказе да је Ганић одговоран не само за злочине у Добровољачкој већ и за низ злочина током рата у БиХ, чак и у логору `Силос` у Тарчину, у којем сам ја био затворен", рекао је Јовичић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog