Svijet

Пожари широм Русије

МОСКВА - Најмање 16 људи је изгубило живот а више десетина је повријеђено у пожарима који су захватили неколико области Русије, која је посљедњих дана изложена високим температурама, јавила је данас агенција Итар-Тас.


 

Руски премијер Владимир Путин изјавио је да је од почетка неуобичајених врућина у Русији регистровано укупно 21.690 пожара.

У пожарима је, према подацима Министарства за ванредне ситуације, уништено више од хиљаду кућа, а без крова над главом остало је више од 2.000 људи.

Руски предсједник Дмитриј Медведев наложио је Министарству одбране да пружи помоћ у гашењу пожара у централном дијелу Русије, саопштила је прес секретар предсједника Наталија Тимакова.

Медведев је наложио и влади да предузме хитне додатне мјере у организовању гашења пожара и отклањању посљедица пожара а челницима региона предузимање превентивних мјера како би се спријечило ширење пожара.

„Ситуација је заиста тешка”, рекао је Медведев у телефонском разговору са премијером Владимиром Путином, који је обишао Нижегородску област, једну од области погођену пожаром.

Руски премијер је на сједници у граду Викса у Нижегородској области, гдје су у пожарима изгорила потпуно два насеља а три дјелимично, рекао да су погођене између осталог Липецка, Вороњежска, Тулска, Тамбовска, Белгородска, Владимирска, Ивановска, Разањска, Московска, Нижегородска, Уљановска и Кировска област, као и у Мордовија и Татарстан.

На жалбе становништва на недовољно брзо реаговање општинских чиновника, Путин је рекао да ће правосудни органи детаљно испитати поступке чиновника. Према његовим ријечима, челници општина на чији рад су се жалили житељи, треба да оду са својих функција.

Министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу је на сједници којом је предсједавао Путин навео да је у централним и приволжским регионима Русије у природним пожарима изгорјело 1.170 кућа и да је 2.178 људи остало без крова над главом.

Према његовим ријечима, у гашењима пожара ангажовано је око 250.000 људи. У централној Русији на гашењу пламена ангажовано је и више од 2.000 војника, известио је Итар-Тас.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да је у централној Русији регистровано 30 природних пожара, од којих је 14 у близини насеља.

У Тверској области за протекла 24 сата регистровано 11 шумских пожара и три пожара од паљења тресета.

Итар-Тас извјештава да и у Јакутији, једној од најхладнијих руских република влада „афричка врелина” и да гори 2.650 хектара шуме, а да је у Далекоисточном Федералном Округу овог љета изгорило већ више од 150.000 хектара шуме, степа и тундри.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog