Politika

Предсједништво СДС анализирало ситуацију

БАЊА ЛУКА - Предсједништво Српске демократске странке анализирало је на данашњој сједници актуелну политичку ситуацију у РС, и усвојило закључке, које су навели у саоптштењу.


Закључци:

1. Предсједништво СДС сматра да Народна скупштина РС треба да се изјасни о свим кључним питањима о којима одлучује Парламентарна скуптина БиХ,  а која се тичу питања равноправности народа, односа ентитета и остваривања националних интереса српског народа и РС на нивоу БиХ, и приступања војним савезима. Делагати из РС у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ дужни су да слиједе ставове Народне скупштине по тим питањима.

Предсједништво СДС подсјећа да је СДС поставила овај захтјев када су, 26.марта 2009. године, делагати СНСД-а у Дому народа усвојили Одлуку о приступању измјенама Устава БиХ и њеном прекрајању на четири територијалне јединице и то без сагласности Народне скупштине РС, чиме се руши Дејтонски мировни споразум и доводи у питање будућност РС. Исти став смо имали и када је СДС тражила да се о питању даљег вођења приступања НАТО-у претходно изјасни Народна скупштина, односно проведе референдум.

Умјесто да су тада поставили питање односа српских делегата према виталним националним интересима и поништили Одлуку о приступању измјенама Устава БиХ, СНСД је одлучио да остане креатор хрватског ентитета и остави на снази најштетнију одлуку по РС која је усвојена у постдејтонском периоду. Стога се садашње најаве СНСД-а могу сматрати једино јефтиним предизборним политиканством.

2.   Предсједништво СДС сматра нечувеним безобразлуком ставове функционера

СНСД-а у којима се др Радован Караџић и Ратко Младић представљају као пандан исламском фундамензтализму, чиме се и сам настанак РС представља као екстремизам. Све то долази из уста СНСД-а на исти дан када је Харис Силајџић у свом кабинету угостио Ејупа Ганића, одакле су заједно поново српски народ оптужили за агресију и најавили нову тужбу против Србије.

Предсједништво СДС-а упозорава да тезе СНСД-а у којима се борба за опстанак српског народа у БиХ изједначава са исламским фундаментализмом, потпуно иде у прилог онима који, зарад неких будућих политичких циљева и притисака на РС, праве пројекцију да су Срби били искључиви кривци за дешавања у протеклом рату, док се бошњачки народ виктимизује. Двоструке аршине потврдило је и одбијање британског правосуђа да Србији изручи Ганића, и, с друге стране,  одлука да Момчило Крајишник не буде пуштен на слободу.

Стога, Предсједништво СДС позива српске политичке факторе, а првенствено СНСД, да преиспитају свој однос према дешавањима у прошлости, и поставе га на основе да поштују жртве свог народа и да настанак РС не изједначавају са екстремизмом.

3. Предсједништво СДС осуђује насилничке покушаје СНСД-а, да сијањем страха, куповином одборника и уцјенама, смијене начелника општине Шековићи Снежана Сокића. На овај начин, у параноји због скорог краја своје власти,  СНСД показује сву своју немоћ и очај. Билећа која ће се СНСД-у десити и у Шековићима биће им порука да узалуд не расипају новац грађана РС у куповину гласова и да почну да пакују кофере, јер то исто их чека и 3.октобра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog