Društvo

Главашу смањена казна са 10 на осам година

ЗАГРЕБ - Врховни суд Хрватске смањио је Бранимиру Главашу казну са 10 на осам година због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године.


Главаша је загребачки Жупанијски суд у мају прошле године осудио на 10 година затвора у случајевима ратних злочина у медијима познатијим као "селотејп" и "гаража", а казна је смањена и осталим осуђеним у тим случајевима.

Тако је другооптуженом Ивици Крњаку затворска казна смањена са осам на седам година, Гордани Гетош Магдић са седам на пет година, Дини Контићу и Здравку Драгићу са пет на 3,5 година, а Тихомиру Валентићу са пет на 4,5 година затвора.

На пресуду Жупанијског суда у Загребу жалило се и државно тужилаштво, тражећи веће казне за све оптужене због посебно тешких околности кривичног дјела, али је хрватски Врховни суд ту жалбу одбацио.

Сви осуђени обавезни су да плате и трошак адвоката Радослава Ратковића, који је свједочио како је преживио покушај убиства на Драви, у износу од 80. 215 куна, објављено је у одлуци Врховног суда.

Уочи изрицања првостепене пресуде прошле године, осуђени Главаш је побјегао у БиХ, чије држављанство има уз хрватско, што је онемогућило његово изручење Хрватској. Сви остали се налазе у притвору, а у затворске казне биће им урачунато вријеме проведено у притвору. Главаш је у притвору био од априла 2007. до јануара 2008. године.

Главаш је у телефонском разговору за хрватске медије рекао да "није крив", те да је ријеч о "политички-компромисној пресуди".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog