Društvo

Ћургуз: Споменик у Сарајеву

БАЊА ЛУКА - Борачка организација Републике Српске /БОРС/ ових дана упутиће званичан захтјев властима Кантона Сарајево за добијање локације и сагласности за изградњу централног спомен-обиљежја српским жртвама Сарајева, рекао је предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз.


"Желимо да почне законска процедура у вези са добијањем локације и издавањем потребних сагласности за изградњу централног спомен-обиљежја у Сарајеву. Кантоналним властима препуштамо да сами одреде одговарајућу и најпогодније мјесто за спомен-обиљежје. Ако, пак, одбију наш захтјев ми нећемо одустајати пошто имамо разервну варијанту о којој засад не можемо говорити да не бисмо утицали на коначну одлуку кантоналних власти", рекао је Ћургуз за "Фокус" .

Предсједник БОРС-а нагласио је да је основни циљ подизања централног спомен-обиљежја да се тачно зна да су у Сарајеву људи из политичког живота и припадници Армије БиХ починили организован и масовни злочин над недужним српским цивилима.

"Централно спомен-обиљежје треба да буде мјесто гдје се могу служити парастоси и уз дужни пијетет одавати пошта невино умореним српским жртвама, те да њихове породице, заједно са родбином и пријатељима могу да положе вијенце и запале свијеће. На тај начин можемо одавати почаст и трајно се сјећати невиних жртва које су током рата у Сарајеву убијене без зазора на улици и кућном прагу само зато што су били Срби и припадали православној вјери. То је наша морална и људска обавеза према невиним жртвама и на томе ћемо истрајати", истиче Ћургуз.

Предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је да је циљ ове организације, али и свих невладиних организација жртава протеклог рата, да на простору Федерације БиХ буде постављено спомен-обиљежја за српска страдања.

"За сада су спомен-плоче постављене на само неколико локације у ФБиХ, као што је Гламоч, Чемерно и Стог, тако да не одустајемо од идеје да обиљежја изградимо и на другим мјестима српског страдања", рекао је Митровић.

Он је нагласио да ће невладин сектор из РС користиће све законске могућности да се постави централно спомен-обиљежје у Сарајеву.

"Наш је циљ да спомен-плоче поставимо на свим мјестима гдје су Срби страдали, полазећи и од гробља Лав, а инсистираћемо и на подизању обиљежја у Добровољачкој улици", рекао је Митровић.

Он је подсјетио да су у протеклом периоду општинске власти у ФБиХ на разне начине настојале да онемогуће постављање спомен-плоча.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић навео је да Савез инсистира и на подизању спомен-плоча на 126 мјеста у Сарајеву гдје су били логори.

"Међународни комитет Црвеног крста регистровао је 126 логора и сматрамо да је неопходно да се ова мјеста обиљеже таблом, а да се једна од ћелија у некадашњој касарни "Виктор Бубањ", а садашњем сједишту Суда и Тужилаштва БиХ, доведе у стање каквом је била у вријеме док је у њој био логор", рекао је Дукић.

Он је подсјетио да је Савез још прије шест година кантоналним властима Сарајева упутио писмени захтјев да се одобри постављање централног спомен-обиљежја, али да су добили негативан одговор.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog