Svijet

Иран се свог права не одриче

ТЕХЕРАН – Иран се никад неће одрећи права на обогаћени уранијум, али би могао да одложи процес обогаћивања на неколико година, ако се са другим државама договори о размjени горива, изјавио је директор иранске Организације за атомску енергију Али Акбар Салехи.


Салехи је рекао да не долази у обзир да Иран обећа да никада неће обогаћивати уранијум, али је додао да рад на његовој производњи може да сачека.

Иран има неколико хиљада центрифуга у којима се уранијум обогаћује до 3,5 одсто, колико је потребно за производњу електричне енергије.

Ова земља је у фебруару почела да производи мале количине до 20 одсто обогаћеног уранијума, што је забринуло западне силе да би Техеран могао да направи уранијум потребан за производњу нуклеарног оружја.

„Обогаћивање до двадесет одсто је наше право и никада се не бисмо одрекли тог права. Али упркос том праву, пошто не осjећамо потребу за тим (у случају размjене горива) нема потребе да то радимо”, изјавио је Салехи иранској новинској агенцији Мехр.

Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу рекао је у сриједу да ће Иран престати да обогаћује уранијум до 20 одсто ако буде постигнут договор о размјени горива.

Иран је, према том договору, требало да пошаље 1,2 тоне ниско обогаћеног уранијума, што је око 70 одсто његових залиха, у друге државе на даљу прераду, послије чега би био враћен у медицински реактор у Техерану.

Техеран је о размјени горива преговарао са Бразилом и Турском у мају, али у то вријеме резерве ниско обогаћеног уранијума су се удвостручиле, због чега је Запад сматрао да договорена количина за замјену није довољна да остави Иран без онолико уранијума колико му је потребно за прављење атомске бомбе.

Послије неуспјешних преговора, САД, УН и ЕУ су увеле нове санкције Ирану, а Техеран је ове седмице изразио спремност да се врати преговорима о размјени горива без додатних услова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog