Politika

Црна Гора: Реформа правосуђа услов за ЕУ

ПОДГОРИЦА - Британски министар за Европу Дејвид Лидингтон изјавио је да је један од услова за приступ Црне Горе Европској унији реформа правосудног система, ради убрзања прихватања европских стандарда у области заштите људских права.


Лидингтон је за подгорички лист "Дан" рекао да Велика Британија жели да види Црну Гору у ЕУ и да жели да се то што прије деси.


Он је истакао да Лондон подржава све акције које црногорска Влада предузима на сузбијању корупције и организованог криминала, као и програм чији је циљ да се примјени пројекат реформе судства у Црној Гори како би се убрзало прихватање европских стандарда у области заштите људских права.

Лидингтон је рекао да је Велика Британија посвећена уласку западнобалканских земаља у ЕУ и да је Лондон као циљ поставио пооштравање интереса институција Уније и цијеле међународне заједнице за проблеме на западном Балкану.

"Постоје неки проблеми - тензије у БиХ, Македонији и Албанији које пријете да регион врате уназад. То важи и за однос Србије и Косова", навео је британски министар.

Он је поручио да мора бити схваћено да је чланство у ЕУ најбољи начин да се помогне развој људских права, владавина закона и политичка интеграција земаља западног Балкана.

Лидингтон је навео и да Лондон сматра да не треба направити паузу након пријема Хрватске, већ да је врло важно убрзати пријем и осталих држава региона у ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog