Politika

Јањић: Црногорски пут за Републику Српску

БАЊА ЛУКА - Политички аналитичар Душан Јањић сматра да би за Републику Српску /РС/ сада боље било да иде путем којим је ишла Црна Гора и да покуша све што може да понуди као компромис за уставно рјешење, које је чува као ентитет, а ако то не буде могуће да тражи асистенцију ЕУ.


"Није добро то што опозициони политичари у РС, у жару политичке предизборне борбе, траже од премијера Милорада Додика да се малтене одмах РС отцијепи од БиХ. Тренутно расположење ЕУ и Aмерике је такво да се боје и дугог замрзнутог конфликта, али и раздвајања", рекао је Јањић и додао да "вријеме треба да ради своје".

Говорећи о недавној одлуци Међународног суда правде у Хагу о Косову и Метохији, Јањић је рекао да је добра интерпретација премијера РС да је из овог мишљења Суда правде научио којом процедуром би РС могла да иде ако би кренула у правцу независности.

"То је једна могућа процедура. Постоји и друга процедура, а то је процедура коју је прошла Црна Гора. То је покушај да се у међусобном договору ријеше проблеми. Aко је то немогуће, тражи се арбитража ЕУ, па се онда организује референдум у њиховом надзору", истакао је Јањић, који је директор београдског Фрума за етничке односе.

Он је прецизирао да постоје двије могуће процедуре - косовска и црногорска.

"Али, знамо, нити се Косово одваја због мишљења Међународног суда правде, нити се Црна Гора одвојила због мишљења ЕУ. То су много дубљи процеси и не вјерујем да ће ово мишљење подстаћи било који сецесионистички покрет. Да ће неки покрети покушати да га искористе, то је јасно", навео је Јањић.

Он сматра да не постоји план високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон за преузимање директне контроле над БиХ са санкцијама за РС, те да ЕУ никада није ушла у такву ситуацију да преузме контролу за било шта над било чиме, а поготово не над државом од четири и по милиона становника која је неразвијена, и у доба економске кризе.

"То апсолутно није начин на који се размишља у ЕУ. Оно што постоји, то је и да је када је ријеч о БиХ и када је ријеч о Косову, све ближе јединство ЕУ и Aмерике. Када се они договоре, биће јако тешко", рекао је Јањић.

Коментаришући одлуку лондонског суда о неизручивању члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића Србији, Јањић је рекао да је Србија требало да поступи тако што би поштовала правну културу у Британији, па да евентуално "избоксује" ново правило, преседан. Он је нагласио да тренутна ситуација даје могућност Србији да врши индиректни међународни притисак да се Ганићу суди у БиХ и да она прати суђење.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog