Svijet

Бан Ки: Уз ЕУ дијалог Београда и приштине

ПРИШТИНА – Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун је информисао чланове Савјета безбједности о сарадњи с Европском унијом о дијалогу Приштине и Београда, пише дневник „Експрес”.


Четири дана прије састанка Савјета безбједности о Косову, Бан Ки Мун је члановима Савјета подијелио свој редовни извјештај о догађајима на Косову од 16. марта до 15. јула.

Генерални секретар у извјештају потврђује да је предложио високој представници ЕУ-а за спољну политику Кетрин Ештон да се изасланици укључе у разговоре између Приштине и Београда.

Иако извјештај покрива период до 15. јула, Бан Ки Мун је извијестио и о мишљењу Међународног суда правде објављеном недељу дана касније, наводи дневник.

„Суд је дошао до закључка да одобрењем декларације није прекршено ниједно правило међународног права. Сада, после мишљења МСП, дошло је вријеме да се Приштина и Београд укључе у дијалог о неријешеним изазовима”, наведено је у извјештају.

„Експрес” пише да ће на састанку Савјета безбједности у уторак шеф УНМИК Ламберто Занијер представити реакције Приштине и Београда после објављивања мишљења МСП.

„Без обзира што током августа Савјету безбједности предсједава Русија, Косово ће на овом састанку представљати министар спољних послова Скендер Хисени, који је већ подносио захтев за учешће”, наводи лист.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog